Szlahó József

szlaho jozsef

Tanár, alpolgármester

Szlahó József történelem-földrajz szakos középiskolai tanár általános iskolai tanulmányait Vecsésen végezte, majd a kőbányai László Gimnáziumban érettségizett. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Vecsés nagyközség ösztöndíjas hallgatója volt.

1967-től haláláig a Halmi-telepi Általános Iskola földrajz, történelem és később testnevelés tanára. 1990-ben a Magyar Demokrata Fórum színeiben önkormányzati képviselő, alpolgármester és a megyei önkormányzat alelnöke lett. Elkötelezett pedagógusként és sportemberként a régi latin közmondást tartotta mottójának, miszerint „ép testben ép lélek”, ezért túra-szakkört vezetett és vándortáborokat szervezett, amelyhez még gimnazista korukban is szívesen csatlakoztak a diákjai.

A Vecsésért végzett áldozatos munka elismerése érdekében létrehozta a Róder Imre Alapítványt, amely azokat díjazza, akik az oktatásban, a kultúrában, a sportban, és a nemzetiségi hagyományok ápolásában sokat tettek városunkért. A 80-as évek közepétől hosszú évekig a Vecsési Sportegyesület elnöki tisztjét is betöltötte és játékosa, edzője is volt a község labdarúgó csapatának. 1974-től vezette a Honismereti Kört; s szenvedélye volt a honismereti gyűjtőmunka, Vecsés és az itteni üzemek történetéhez kapcsolódó pályázatok és dolgozatok készítése.

Alpolgármesterként ő tett arra javaslatot, hogy az 1786. évi telepítési szerződés aláírásának dátuma, június 14-e legyen Vecsés újratelepítésének évenként megtartott ünnepe. Számtalan helytörténeti kiállítás és vetélkedő kezdeményezője. Nevéhez fűződik az egykori Felsőbabádi Állami Gazdaság Vecsési Kerületének történetéről szóló dolgozat, valamint a Vecsési kvíz című könyv, amelynek kiadását sajnos már nem érhette meg. Hosszan tartó, súlyos betegségében felesége, Szilágyi Margit odaadóan ápolta. Vecsés Nagyközség Önkormányzata saját halottjának tekintette és díszsírhelyet biztosított az elhantolásához. A Honismereti Kör által állíttatott, nem mindennapi síremlékét Vadászi Pál helyi szobrászművész készítette.

Polczer Margittal kötött házasságából született fia, Szlahó Csaba, aki 2006 óta a város polgármestere. Szilágyi Margittal kötött második házasságából nem született gyermeke.

1994-ben választották a község posztumusz díszpolgárává.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi