Könyvajánló

unortodox

Deborah Feldman: Unortodox


A ​külvilágtól mereven elzárkózó szatmári zsidó közösség tagjaként Deborah Feldman szigorú szabályok szerint nevelkedett Brooklynban. Előírták számára, mit viselhet, kivel beszélhet, mit olvashat. Az oktatásával alig törődtek, az egyetlen elvárás vele szemben az volt, hogy engedelmes lány és jó feleség váljon belőle. Mindössze tizenhét éves volt, amikor hozzáment a családja által kiválasztott férfihoz, akit alig ismert.
Deborah fuldoklott a mind érzelmi, mind testi értelemben diszfunkcionális házasságban, és a közösségben, amely nagyon szűk teret hagy a nőknek, legyenek bármennyire tehetségesek. Deborah-t pánikrohamok gyötörték, és elképzelése sem volt arról, hogyan enyhíthetne szorongásán.
Kilátástalan helyzetében fokozatosan találta meg a kiutat: miután megszületett a fia, egyre világosabbá vált számára, hogy képtelen megfelelni a haszid zsidó közösség elvárásainak, és maga mögött kell hagynia addigi életét. Egy bátor elhatározással feláldozott hát mindent, amit addig ismert, hogy szabad lehessen, és gyermekét is szabad embernek nevelhesse.
Deborah Feldman kötetének megjelenése óriási vihart kavart, korábbi közössége üldözte és számtalan alkalommal megfenyegette. Ő mégsem bánja, hogy mindenki számára elérhetővé tette történetét, mivel hisz abban, hogy könyvével párbeszédet kezdeményezhet a zárt vallási közösségekben tapasztalható gyakori elnyomásról és bántalmazásról, és hangot adhat azoknak, akikre korábban senki sem figyelt. A könyv alapján készült sorozat 2020 márciusától látható a Netflixen.

kirke

Madeline Miller: Kirké


A leghatalmasabb titán, a Napisten, Héliosz házában egy kislány születik. Kirké furcsa gyermek – nem rendelkezik hatalommal, mint az apja, sem azzal a rosszindulatú vonzerővel, mint az anyja. Ám amikor társaságért a halandók világa felé fordul, felfedezi, hogy mégiscsak van egy különleges tehetsége: a varázslás képessége, amelynek révén szörnyekké tudja változtatni a riválisait, ráadásul még az istenekre is veszélyt jelenthet.
Fenyegetettségében Zeusz száműzi őt egy lakatlan szigetre, ahol az istennő tökéletesíti titkos tudományát, vadállatokat szelídít, és a híres mitológiai alakok közül többel is találkozik: a vérszomjas Minótaurosszal, az ügyes kezű Daidalosszal, a gyilkos Médeiával és persze a fortélyos Odüsszeusszal is.
Ám egy nőnek veszélyes egyedül élni, Kirké pedig akaratlanul is magára vonja mind az emberek, mind az istenek haragját, és végül az egyik legrettegettebb olümposzi istennel találja szemközt magát. Hogy megvédje, amit a leginkább szeret, minden erejét össze kell szednie, és egyszer s mindenkorra választania kell az istenek és a halandók világa között.
Madeline Miller regénye mámorító eposz a családi vetélkedésről, intrikáról, szerelemről és veszteségről, illetve a férfiak uralta világban is rendíthetetlen női erőről.

 

juli konyvkucko

Fábián Janka: Julie ​Könyvkuckója

A ​könyvárus lány című regényben megismert Julcsi elvesztette szüleit az 1956-os forradalomban, nővére, Gitta pedig nyomtalanul eltűnt. Amerikában talál új otthonra, családra és igaz barátnőre, a lángvörös hajú, nagyszájú, nyughatatlan, magyar származású Ágira.
A két lány együtt éli meg a kamaszkor örömeit és bánatait, és vág neki a felnőtt létnek. Ági újságíró lesz, Julcsi pedig valóra válthatja gyerekkori álmát: saját könyvesboltjában árulhatja a szívének oly kedves irodalmi műveket. Aztán az élet és a történelem úgy hozza, hogy útjuk egy időre elválik. A kalandvágyó Ági Saigonból tudósít a vietnámi háborúról, Julcsi pedig egy titokzatos levél és fénykép hatására Budapestre utazik, hogy annyi év után megpróbálja felkutatni a nővérét. Mire visszatérnek Amerikába, mindketten szegényebbek számos illúzióval, de Julcsi új könyvesboltjának, a Julie Könyvkuckójának a megnyitása új kezdetet jelenthet.
A mozgalmas és felejthetetlen hatvanas évek lassan a végükhöz közelednek. Vajon a két lány, aki az átélt élmények hatására visszavonhatatlanul felnőtté érik, megtalálja-e a mindvégig máshol keresett boldogságot?

 

ezustfonas

Naomi Novik: Ezüstfonás

Mirjem ​pénzkölcsönzők családjába született, de apja olyan nehézkesen szerzi vissza kölcsönadott pénzét, hogy az éhhalál szélére sodorja családját. Mirjem kénytelen kezébe venni a sorsukat. A megkeményedett szívű lány elindul begyűjteni a tartozásokat, és hamarosan elterjed a hír, hogy arannyá tudja változtatni az ezüstöt.
Amikor az erdőben meggondolatlanul henceg képességével, felkelti a fák között kísértő, zord, jégtestű lények, a sztarikok királyának figyelmét. A névtelen király lehetetlen feladatot tűz Mirjem elé, aki akaratlanul szövött cselszövésébe bevonja Vandát is, a parasztlányt, meg egy boldogtalan hercegnőt, akit a cár feleségének szánnak.
Csakhogy a cár, az ifjú Mirnácjusz sem az, akinek látszik. Gondosan őrzött titka az emberek és a sztarikok országát is fenyegeti. A rossz döntések között őrlődő Mirjem valószínűtlen szövetségeseivel indul felfedezőútjára, amely áldozatkészségét, erejét és szeretetre való képességét is próbára teszi.
A mítoszokból és tündérmesékből merítő Ezüstfonás varázslatos és sokrétegű története éppúgy elbűvöli majd olvasóit, mint Novik Rengeteg című, Nebula-, Locus- és Mythopoeic-díjas regénye tette.

 

sapiens

Yuval Noah Harari: Sapiens

A tűz tett minket veszedelmessé. A pletyka együttműködővé. A mezőgazdaság még éhesebbé. A mitológia tartotta fenn a törvényt és a rendet. A pénz adott valamit, amiben mind bízhatunk. Az ellentmondások teremtették meg a kultúrát. A tudomány tett minket a teremtés urává. De egyik sem tett boldoggá…
A világhírű jeruzsálemi egyetemi tanár szerint így foglalható össze annak története, ahogyan jelentéktelen majmokból a világ uraivá váltunk.

 

rumini

Berg Judit: Rumini ​és az elsüllyedt világ

Végre ​mindenki újra ép és egészséges, a Tükör-szigeteki kalandok után irány Egérváros!
Nem csoda, ha ennyi viszontagság után még a legelszántabb matrózok is egy kis egérvárosi nyugalom és megérdemelt semmittevés után áhítoznak. Csak az Áspis-tengeren kell keresztülhajózniuk, ahol egy erős tengeráramlat pont a megfelelő irányba sodorja majd a Szélkirálynőt. Jó tempóban, jó hangulatban haladnak. Vajon miért nem jár errefelé egyetlen hajós sem?
Aztán egyszer csak szörnyű reccsenés hallatszik… Majd még egy. Mintha szétszakadtak volna a hajót tartó eresztékek, a fedélzet egyik oldala megemelkedik, miközben a másik oldal majdhogynem belemerül a vízbe.
– Öt perc, és elsüllyedünk!
Mi lesz a Szélkirálynővel? Mi lesz Ruminivel, Rozival, Fecóval és a többiekkel? Ki Megalion, a varázsló, és vajon a különleges víz alatti birodalom, Megantisz, valóban létezik? Sellők és sellővadászok, dobócsillagos ugróegerek és törpekenguruk, tavi tigrisek és mélytengeri szörnyetegek hajóznak, úsznak és ugrálnak keresztül és kasul a regény lapjain…
Ennél szomorúbb kezdete még egy Rumininek sem volt – de talán ennél fordulatosabb, összetettebb, kalandosabb és varázslatosabb folytatása sem! Kiderül minden a tizedik Ruminiből!

 

ahol a folyami rakok enekelnek

Delia Owens: Ahol ​a folyami rákok énekelnek

Delia Owens regénye Észak-Karolina ritkán lakott, mocsaras partvidékén játszódik az 1950-es és 60-as években. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel. 
Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt… 
Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi Lányra” terelődik.
Az Ahol a folyami rákok énekelnek egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza.

 

ickabog

J. K. Rowling: Az ​Ickabog

Akkora, ​mint két ló. A szeme tűzgolyó. A karmai borotvaélesek. Vigyázz, mert jön az Ickabog… Duskáldia egykor a világ legboldogabb országa volt. Bővelkedett aranyban, egy pompázatos bajszú király uralkodott rajta, és olyan fenséges kolbászok, sajtok és sütemények készültek városaiban, hogy aki csak megkóstolta őket, táncra perdült örömében! Birodalomszerte minden szép és jó volt, kivéve a ködös északi részt, Lápföldét, ahol egy régi rege szerint a szörnyűséges Ickabog tanyázott. Minden épeszű ember tudta, hogy az Ickabog csak legenda, rossz gyerekek ijesztgetésére való. De a legendáknak megvan az a furcsa tulajdonságuk, hogy néha önálló életre kelnek… Vajon egy mendemonda megbuktathatja a közkedvelt királyt, és térdre kényszerítheti az országát? Annyi biztos, hogy két bátor gyerek olyan kalandba sodródik miatta, amire maguktól sose vállalkoztak volna. A világ egyik legkiválóbb elbeszélőjének sajátos hangulatú meséjét a szereplők színes tárháza és a fantáziadús cselekmény teszi minden korosztály számára feledhetetlen olvasmánnyá.

 

a dontes

Edith Eva Eger : A döntés

„Abban ​szeretnék segíteni olvasóimnak, hogy felfedezzék, miként szökhetnek meg saját elméjük koncentrációs táborából, és válhatnak azzá az emberré, akinek lenniük kellene. Segíteni szeretnék abban, hogy átéljék, mit jelent megszabadulni a múltjuktól, a kudarcaiktól és a félelmeiktől, a dühüktől és a botlásaiktól, a megbánásaiktól és a feloldatlan fájdalmaiktól –, hogy átélhessék azt a szabadságot, amelyben az életet teljes, gazdag, ünnepi mivoltában élvezhetik. Nem választhatunk fájdalom nélküli életet. De választhatjuk azt, hogy szabadok leszünk, megszökünk a múltunk elől, akármi történjék is, és megragadjuk a lehetségest.” Dr. Edith Eva Eger

 

5perces marvel pokember

5 ​perces Pókember történetek

Lendülj akcióba!
Csatlakozz a csodálatos Pókemberhez, aki New York városát védelmezi az alattomos gonosztevőktől! Bár mindenki kedvenc hálószövője egyedül is helytáll, most többek között Vasember, Fekete Párduc, Hangya, Doktor Strange és Fekete Özvegy is feltűnik az oldalán. Hagyd, hogy behálózzanak ezek a pörgős, olvasmányos történetek – akár öt perc alatt!

 

101 dolog vonatokrol

María J. Gómez: 101 ​dolog, amit jó, ha tudsz a vonatokról

A 101 dolog sorozat a felgyorsult élettempóhoz alkalmazkodva rövid, lényegre törő információs blokkokat tartalmaz, amelyek segítségével alaposan körbe lehet járni a legkülönbözőbb témaköröket is.

Merüljünk el a vonatozás világában! Ebben a kötetben 101 érdekes tényt és információt ismerhetnek meg az olvasók az egyik legnépszerűbb közlekedési forma múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Induljunk ki az első, ókori, sínes megoldásoktól, és jussunk el a legmodernebb technológia vívmányaiig.

 

vadnak szuletett

Brandon Mull: Vadnak ​született

Te vadnak születtél? Négy gyermek, akiket hatalmas távolság választ el, mind átesnek ugyanazon szertartáson, melyet zöld köpenyes idegenek felügyelnek. Négy fényvillanásból négy vadállat jelenik meg, és a gyerekek, valamint a világ sorsa egy csapásra megváltozik. Lépjetek be Erdász világába, ahol tizenegy évesen minden gyerek megtudja, hogy azon kevesek közé tartozik-e, akinek szellemállata van. Ez az ember és állat közti ritka kapcsolat mindkét felet különös erővel ruházza fel. Közben távoli, elfeledett földeken sötét erő támad, és megkezdte a világ feldúlását. Erdász sorsa a négy ifjú vállán nyugszik, de vajon sikerrel járnak-e?

 

a  vilag muanyag nelkul

Dela Kienle: A ​világ műanyag nélkül

Fogkefék, széldzsekik, legókockák, joghurtos poharak… Mai életünk szinte elképzelhetetlen a műanyag nélkül, amely hihetetlenül tartós anyag, mégis 40 százalékát csak egyszeri csomagolásra használjuk. Az emberiség évente 335 millió tonna műanyagot állít elő, ebből fejenként körülbelül 35 kilónyit azonnal kidobunk. Műanyagszemét borítja vízpartjainkat, amely közvetlenül a madarak, halak és egyéb vízi állatok, közvetve a saját életünket is veszélyezteti. A helyzet mára olyan súlyossá vált, hogy csak közvetlen környezetünkben – mondjuk a Duna bizonyos szakaszain – több műanyag morzsa található, mint kishal…
Hogyan alakult így, miért lett ekkora gond a műanyag szemét felhalmozódásából, és mit tehetünk a probléma megoldása érdekében? Ebben a könyvben számtalan fontos adatot találsz, és jó néhány könnyen megvalósítható ötletet a műanyag által okozott károk felszámolására, valamint arra, hogyan kerüld el a műanyagok felhasználását.

 

1000 veszely

Fabian Lenk: 1000 ​veszély a kísértetkastélyban

Az 1000 veszély sorozat kötetei nem olyanok, mint az összes többi! 1000 veszély között te határozod meg, hogyan fordul a kocka, és hogyan végződik a kaland. Vigyázz: ha rosszul döntesz, komoly veszélybe kerülhetsz! Kaland – játék – kockázat!

Meglepetésként ér a hír, hogy William nagybátyád, aki eddig nem is törődött veled, rád hagyta a kastélyát és egy lovagi péncélt. Az ódon falak között borzongató alakok bujkálnak. Érzed, a kastély lakói meg akarnak tőled szabadulni, amilyen gyorsan csak tudnak. Elmenekülsz, vagy megpróbálsz összebarátkozni velük?

 

alnok

Mel Wallis de Vries: Álnok

"Négy barátnő elutazik a téli szünetben a hegyekbe, egy félreeső házba. Minden jól indul – amíg el nem tűnik az egyikük. Aztán a másikuk…
Abby, Kim, Pippa és Feline egy iskolába járnak, és jó barátnők. A téli szünetben az Ardennekbe utaznak, egyikük szüleinek nyaralójába. Az idő rosszra fordul, a tájat és a házat belepi a hó. Elmegy az áram, térerő nincs, a legközelebbi ház több kilométerre. A lányok eleinte próbálják könnyedén venni a dolgot, de aztán Kimnek egy veszekedés után nyoma vész. Majd amikor Feline is eltűnik, aggodalmuk rettegésbe fordul. Pippa és Abby az ítéletidőben beszorulnak az egyre kísértetiesebb házba, ahol sokasodnak a furcsaságok. De hát ki vadászik rájuk? És miért? Lehet, hogy a jó barátnők mégsem tudnak mindent egymásról?
Mel Wallis de Vries sikerszerző, ifjúsági thrillerei hatalmas példányszámban kelnek el Hollandiában. Az Álnokból készült filmet nyár közepén mutatták be a Netflixen."

 

kiszamolos

Mészáros Dorka: Kiszámolós

Birdie, a talpraesett tizenöt éves költőpalánta három fiút is kiszemelt magának, és mindhárman ott lesznek aznap este a buliban. A lánynak azonban nincs könnyű dolga: idegesítő vendégek, segíteni akaró barátok, egy nagypályás ex és a saját kétballába is akadályozza abban, hogy jól érezze magát.
És hogy melyik srác lesz a befutó? A laza, táncos Beni, a zárkózott, titokzatos Jakab vagy a zongorista, művelt Márk? A döntés rajtad áll! Irányítsd Birdie-t és rakd össze a te sztorid! Csak egy tánc? Csók? Ölelés? Randi? Apró flört? Inkább semmi? Bármi megeshet, az is, hogy Birdie szingliként zárja az estét. A választás a te kezedben van! Lapozz és fejezd be akár huszonnégy különböző módon a történetet!
A történetet Zsidró Dominik versei egészítik ki.

 

hitler habsburgok

James Longo: Hitler ​és a Habsburgok

A ​Hitler és a Habsburgok a huszadik század nagy háborúinak kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb aspektusát mutatja be. Hogyan és mitől alakult ki Adolf Hitler megszállott gyűlölete a Habsburg-család iránt? Miért fogadott bosszút az eltűnőben lévő birodalom, valamint a halott főherceg és a királyi árvák ellen?
A kötetből az is kiderül, hogy mit kellett átélniük azoknak a gyermekeknek, akiknek a vére a nácik szerint túlságosan kék volt, de a Habsburgok szerint mégsem eléggé.
Többek közt ez a dühödt érzelem hajtotta Hitlert a hatalomért vívott harcában is, és ez vezetett a második világháború és a holokauszt tragédiájához. Ferenc Ferdinánd főherceg királyi árvái, a hagyományhű Habsburg Birodalmat megbotránkoztató boldog, de rangon aluli házasság gyümölcsei testesítették meg a szemében mindazt, amit a modernitásban, a huszadik században és az Osztrák-Magyar Monarchia többnemzetiségű, multikulturális birodalmában megvetett. Európa királyi családjai sorsukra hagyták a gyermekeket, kiszolgáltatva őket Hitler bosszúszomjának.

 

a kormanyzo szeretoje

J. R. dos Santos: A ​kormányzó szeretője

José ​Rodrigues dos Santos új regényében a távol-keleti portugál gyarmati terület, Makaó második világháborús időszakát idézi fel. Szereplőit részben már A lótusz virágaival kezdődő történelmi trilógiából (A lila pavilon, A középső birodalom) megismerhette az olvasó. A Pearl-Harbor elleni japán támadás és a Hirosimára ledobott atombomba közötti időszakban éli feszült mindennapjait a Távol-Keleten zajló háború viharában a Sanghajból Makaóba áttelepült Nagyezsda, Szawa ezredes, az önkényeskedő japán tiszt és szeretője, a kék szemű kínai lány, Lian-hua, továbbá a gyarmat kormányzásával megbízott Teixeira ezredes, valamint a japán diplomata, Szatake. A megözvegyült Teixeira ezredesnek nemcsak a Makaót körbezáró japán hadsereggel és a várost fenyegető éhínséggel kell megküzdenie, hanem új szerelméért, Lian-huáért is harcba kell szállnia Szawával, a lányt rabszolgasorban tartó, japán ezredessel. A Makaó függetlenségéért vívott erőfeszítések, a sok szenvedés és a szerelmi intrikák hátterében pedig folyik a gyilkos háború, amelynek hangulatát a portugál író most is mesterien idézi fel valóságos eseményeken alapuló és valós személyeket felvonultató regényében, amely izgalmas, történelmi dokumentumot kínál olvasóinak, és amelyben jelentős szerepet játszik a szerelem is.

 

barcsak elmondhatnam

Hannah Beckerman: Bárcsak ​elmondhatnám

Egy évtizedes titok, mely megmérgezi a családot…
Audrey családja széthullott. Két felnőtt lánya, Jess és Lily elfordult tőle, két tizenéves
lányunokájával soha nem találkozhatott. Egy harminc évvel korábbi titok két részre
szakította, ugyanakkor össze is kapcsolja a családot.
A feszültség egyre növekszik, és hamarosan kitudódik, mi volt az a megmásíthatatlan döntés, amelyre egyikük jutott annyi évvel ezelőtt. Vajon a sokévi titkolózást és hallgatást követően hogyan találnak vissza egymáshoz a darabokra hullott család tagjai?
Hannah Beckerman jelenleg főállású író és újságíró. Korábban televíziózással foglalkozott, a BBC és a Discovery Channel munkatársaként is dolgozott. Rendszeresen szervez irodalmi rendezvényeket, több irodalmi díj odaítélésében szerepet vállal. A Bárcsak elmondhatnám a második regénye. Férjével és lányával él Londonban.

 

ferenc pap megmondja

Ferenc pápa: Ferenc ​pápa megmondja

E könyvben Ferenc pápa beszédeiből és írásaiból olvashatnak egy csokorra valót. Az első fejezet a 2015-os Laudato si' kezdetű enciklika rövidített változata, összefoglalja jelenünk legégetőbb problémáit: a globális felmelegedést, a környezetpusztítást, a háborúkat, a menekültválságot, a nyomort. Mégsem vádirat az emberiség ellen, hanem felhívás egyéni és kollektív bűnbánatra, valamint azonnali, a kereszténység erényeitől átitatott cselekvésre. Ezen kívül Ferenc sokat írt és nyilatkozott a menekültek, a szegények és a fiatalok helyzetéről, de szóba kerül a közöny, a szexuális zaklatás, a kommunikáció, a politika és a hit – ezekről is olvashatnak tematikusan elrendezve.
A Szentatya sorai még a legszomorúbb, legkilátástalanabb helyzetekben is a „jó hír” fényhozó erejével bírnak, spirituális vezérfonalul szolgálhatnak hívőnek és nem-hívőnek egyaránt.

 

a duna

Nick Thorpe: A ​Duna

"A ​keletről nyugatról tartó dunai utazásom célja a folyó mentén élő emberek életének és gondolkodásának a megismerése és bemutatása – írja Nick Thorpe. A Duna utazás fölfelé a folyón a Fekete-tengertől a Fekete-erdőig című könyvében, majd így folytatja: 2011 márciusában indultam útnak a romániai Duna-deltából, és utamat többször megszakítva, 2012 márciusában értem el a folyam németországi forrásvidékét. Az utazások között vissza-visszatértem Budapestre, hogy tudósítóként keressem a kenyeremet, és némi időt töltsek a családommal. Többnyire autóval keltem útra, de gyalogoltam, bicikliztem, utaztam hajóval, vonattal, repülővel és egyszer, a szerbiai Kladovóban, Matthew fiam gördeszkáján is. Minden létező alkalommal úsztam a folyóban, főként nyáron, kora reggelenként, időnként alig haladva az erős, hat kilométer per órás sodrásban, de volt, hogy a gátak közelében megbúvó tavakban vagy a holtágakban mártóztam meg Szeretném hinni, hogy egyszerre vagyok nyugati utazó, aki újra felfedezi a Keletet, és keleti utazó, aki újra felfedezi a Nyugatot. A kék Duna egyszerre választja el és köti össze Európa két felét. A BBC tudósítója, Nick Thorpe keletről nyugatra tartó, egyéves utazásán keresztül új fényben láttatja a mai Európát. Könnyed és személyes hangvételű, vicces és egyedülálló leírásában pontos képet fest az itteni emberekről, a történelemről és a lenyűgöző tájakról. Mi többet várhatnánk egy rendhagyó útikönyvtől?"

 

anya kerek meg

Ambrus Éva: Anya, ​kérek még!

Amikor ​a hozzátáplálás témája egy édesanya számára aktuálissá válik, sokféle egymásnak ellentmondó információval találkozhat. Elsőre ijesztő lehet az egész, de a sok jó tanácsot félretéve, akkor járunk jó úton, ha kisbabánk jelzéseit figyeljük és követjük.
A szerző, Ambrus Éva – a ManóMenü.hu alapítója, feleség és édesanya – szakértőkkel karöltve mutatja meg, hogy a hozzátáplálás milyen egyszerűen is működhet. A kisgyermek egészséges fejlődését az első években alapozzuk meg, ehhez pedig a kiegyensúlyozott táplálkozáson át vezet az út. A könyvből megismerhetjük, hogyan érdemes felkészülni a hozzátáplálásra, vagyis milyen alapanyagokkal, hogyan kezdjünk neki, milyen konyhatechnológiai eljárásokat és eszközöket alkalmazzunk, melyek azok a biztos jelek, amikből arra következtethetünk, kisbabánk készen áll rá. De arra vonatkozóan is megnyugtató tanácsokat kaphatunk, mit tegyünk, ha a gyerek válogatni kezd vagy éppen beteg.
A sok hasznos gyakorlati útmutató mellett 118 egészséges és bababarát recept is megtalálható a könyvben: egyszerű és kombinált pürék, totyogósoknak való ételek, egészséges nasik, házi babakekszek, szülinapi torták, ünnepi bababarát finomságok.

 

emelkedes

Stephen King: Emelkedés

Castle ​Rock kisvárosában, Stephen King számos ikonikus történetének helyszínén él Scott Carey, az elvált belsőépítész. Monoton mindennapjait leginkább a beérkező munkák mellett a szomszédjába költözött fiatal nőkkel folytatott sikertelen küzdelem töri meg, akiknek a kutyái rendszerint az ő gyepén végzik el a dolgukat. Scott látszólag nem különbözik másoktól, mégis különös dolgok történnek vele. Napról napra egyenletesen veszít a súlyából, és teljesen mindegy, hogy ruhában vagy ruha nélkül, székkel vagy súlyzókkal áll rá a mérlegre, annak nyelve mindig az adott állapotnak megfelelő súlyt mutatja. Scott értetlenül áll a helyzet előtt, de mivel nem akar kísérleti nyúl lenni egy kórházi műtőasztalon, ezért titkáról egyedül barátjának, dr. Bob Ellisnek mesél. Mindeközben a gyepért folytatott harc során kiderül, hogy a szomszédai által működtetett új étterem gondba kerül. Amikor Scott felismeri a nők felé irányuló előítéletet, beleértve a sajátját is, úgy dönt, mindenáron segíteni fog. Scottnak azonban nem marad sok ideje, súlyvesztése felgyorsul, így szembe kell néznie az elkerülhetetlennel: hamarosan nem marad olyan fizikai erő, amely a földön tartsa. A valószínűtlen szövetségek, az éves futóverseny és Scott rejtélyes szenvedése végül közel hozza egymáshoz a feleket, és a legjobbat hozza ki azokból az emberekből, akik eddig csak a rosszat látták egymásban és saját magukban egyaránt.
Az Emelkedés különleges mese a megértésről, az elfogadásról és a segítésről. És persze a jelenkor amerikai mindennapjairól. Stephen King mindig meg tudja lepni az olvasóit és képes új oldaláról megmutatkozni. Garantáltan felemeli olvasóját.

 

az elveszett ferfi

Jane Harper: Az ​elveszett férfi

A ​középkorú Nathan Bright hónapok óta először találkozik fiatalabbik öccsével, Bubbal a birtokaikat elválasztó kerítésnél, a kietlen ausztrál vidék kellős közepén. Bár a világtól elszigetelt házaik háromórás autóútra vannak egymástól, a fivérek közvetlen szomszédok. Középső testvérük, Cameron holtan hever a lábuknál. Ő tartotta kézben a családi birtok ügyeit, és egy nap valamiért egyedül vágott neki a pusztának, ahol a könyörtelenül tűző nap senkit sem kímél.
Nathan, Bub és Nathan fia visszatérnek Cameronék farmjára, a család többi tagjához: fivérük feleségéhez, lányaihoz és anyjukhoz, valamint régóta velük élő alkalmazottjukhoz és két nemrég leszerződtetett idénymunkásukhoz. Miközben Cameron halálát gyászolják, megkezdődik a gyanakvás, és Nathan azon kapja magát, hogy kénytelen feltárni a titkokat, amelyeket a Bright család jobb szeretne a szőnyeg alatt tudni.

 

kadar janos

Moldova György: Kádár ​János

Moldova György két kötetes történelmi olvasókönyve heves indulatokkal fűszerezett vitát váltott ki. Az emberek nagy része által nem ismert történelmi dokumentumok jelennek meg a könyvben, és ezek drámai megvilágításba helyeznek egy-egy eseményt. Ilyen dokumentum pl. Nagy Imre (Vologya) jelentése az orosz titkosszolgálatnak.

 

megtortek

B. E. Belle: Megtörtek

Egy ​fájdalmasan őszinte és szívszorító történet, amelyet az élet ihletett.
Dása Szmirnova komoly versenytáncos múlttal a háta mögött diplomás táncpedagógus lesz. Angyali szépség, ám a lelke fagyos, mint a tél. Magyarországra költözik, ahol az orosz rutint követve, vasszigorral neveli tanítványait. Anyagi jóléte és szakmai tudása miatt azt hiszi, neki mindent szabad. Szembemegy a magyar oktatási rendszerrel, nem törődve növendékei szüleivel sem. Kezelhetetlen természet, mígnem váratlanul megismerkedik egy szeretetteljes férfival.
Oroszi Hunor gyötrelmes gyermekkora után Istennel a szívében kezd új életet. Agyontetovált, kigyúrt testű drogterapeutaként, őszinte elhivatottsággal segíti a régi önmagára emlékeztető, szerencsétlen sorsú gyerekeket a kiskorúak drogrehabilitációs intézetében. Melegszívű férfi, mígnem véletlenül találkozik egy kemény lelkű, elutasító nővel.
Két külön világ: társadalmi különbségek, ellentétes oktatási normák, eltérő vallási nézetek. Mégis mindketten szerelemre ébrednek.
Vajon képes lesz ez a két megtört lélek kézen fogva elindulni a gyógyulás útján?

 

idegen pancelban

Karczag György: Idegen ​páncélban

A ​11. század zűrzavaros évtizedeibe röpít el bennünket Karczag György történelmi regénye, amikor az István király által megvakíttatott Vazul herceg leszármazottai vetélkedtek a magyar trónért.
Sebő, az álmodozó balatoni halászlegény ezekben az árulásokkal és belharcokkal sújtott időkben veti le egyszerű nevét és ruháját, hogy új sorsot keresve Zákony nembeli Ivánként induljon el Béla király udvarába. Nem is sejti, hogy a nemesi nevet és ruhát reá testáló úrfi valójában halálra szánta, és csak a véletlennek köszönhető, hogy az igazi Zákony galád terve nem válik valóra. Sebő féltve őrzött titkára csupán egyetlenegy nagyúr jön rá, aki ettől fogva a szolgálatába kényszeríti.
Az álnév és a kezdetben még túl szoros idegen gúnya lassan a sajátjává válik, és páncélként oltalmazza a nemesek ellenséges világában. Mire le tudja rázni magáról a bő évtizeddel korábban rákényszerített béklyót, már maga sem tudja, Sebő vagy Iván halt meg annak idején a Balaton parti nádasban…

 

noi test es mas osszetevok

Carmen Maria Machado: A ​női test és más összetevők

A ​női test és más összetevők Carmen Maria Machado irodalmi diadalmenete, mely során látványosan lerombolja az önkényesen felhúzott falakat a pszichológiai realizmus és a disztópia, a komédia és a horror, a fantasy és a fabulizmus között.
Egy feleség visszautasítja a férje kérését, hogy levegye azt a zöld szalagot, amit állandóan a nyakán hord. Egy nő beszámol a szexuális együttléteiről, miközben egy járvány lassan az egész emberiséggel végez. Egy plázában dolgozó ruhabolti eladó rémisztő felfedezést tesz a ruhák varrásának körülményeiről. Egy zsírleszívás után nem várt vendég jelenik meg a lakásban. Ezek a hol földhözragadt, hol a világunktól elszakadt, csábító és szexi, ugyanakkor bizarr és maró, humoros és halálosan komoly történetek minden oldalukról megmutatják a nőket. A kötet novelláinál eredetibb hangvételű, izgalmasabb és felkavaróbb történetekkel rég találkozhatott az olvasó.

 

utolso tanuk

Szvetlana Alekszijevics: Utolsó ​tanúk

1985-ben ​Szvetlana Alekszijevics, egy ismeretlen, fiatal belorusz újságírónő egyszerre két könyvet jelentetett meg a második világháborúról (Nők a tűzvonalban, Utolsó tanúk), s mindkettő érzések, élmények és szenvedések szinte teljesen ismeretlen világát tárta fel. A háborús irodalomban a nők és a gyerekek addig csak mellékszereplők lehettek a férfiak mellett. Alekszijevicsnél ők kerültek a középpontba – s ezzel a női és gyermeki nézőponttal egyszeriben mintha átírta volna, pontosabbá és érzékletesebbé tette volna az addig „ismert” történelmet.
Ez a két könyv aztán szerte a világban megjelent, színdarabok készültek belőlük, vitatkoztak róluk: Alekszijevicset pedig mint egy új műfaj megteremtőjét méltatták a kritikusok. Miközben a fölbolydult, széthulló Szovjetunióban sokan úgy írtak róla, mint árulóról, aki a legszentebb érzéseket tiporja sárba.

 

az eheto no

Margaret Atwood: Az ​ehető nő

Marian nem akar mást, csak normális életet. Egy piackutató cégnél dolgozik, a barátnőjével közösen bérel lakást, és amikor Peter, a kissé unalmas, ám megbízható barátja megkéri a kezét, engedelmesen igent mond.
Az eljegyzés után nem sokkal Mariant az a különös érzés fogja el, mintha belső énje és a teste lassan elválna egymástól. Képtelen enni, mert úgy érzi, Peter őt magát is felfalja…
Margaret Atwood első, 1969-ben megjelent regényét végre magyarul is kézbe vehetik az olvasók.

 

az ordog muve

Ken Follett: Az ​ördög műve

A skóciai Ivenburnben található Oxford Medical gyógyszergyár tulajdonosa, Stanley Oxenford professzor felfedezi a Madoba-2 nevű, halált okozó vírus ellenszerét. Egy szigorúan védett laboratóriumban folynak a kísérletek, a labor védelméért a biztonsági főnök, a vállalathoz és a professzorhoz lojális hajdani zsaru, Toni Gallo felel. 
A professzor felelőtlen, eladósodott fia becsempész egy háromtagú gengszterbandát a gyár területére, akik a pusztító vírust terroristáknak akarják megszerezni. Toni Gallóra vár a feladat, hogy megakadályozza az egész emberiséget fenyegető biológiai fegyver bevetését, a terroristák támadását.

 

balatoni nyomozas

Fiala Borcsa: Balatoni ​nyomozás

Egy régi faládikóban rejtőző térkép…
Egy titkosírással írt üzenet… Egy tetovált nagymama, aki kiszuperált cirkuszi kocsival járja a Balaton-felvidéket…

Ki ne vágyna egy duplán rejtélyes nyárra?
Krisztinek és Hubának különféle kódokat és találós kérdéseket kell megfejtenie, hogy rábukkanjon a kincsre. De eközben egy valódi bűnszövetkezet is dolgozik a Balaton-partján: pénztárcák és ékszerek tűnnek el mindenhonnan…
Vajon milyen kincs várja Krisztiéket az út végén? És sikerül-e közben leleplezniük a tolvajokat is?
Nyomozz Te is velünk! Bejárjuk többek közt Révfülöpöt, a Folly Arborétumot és Hegyestűt, megkeressük a mindszentkállai titkos lépcsőt és bekukkantunk Csobánc várába is…

 

ferfiidok lanyregenye

F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők ​lányregénye

A szép-emberit akartam megírni, azt, amit az én túlélőimtől kaptam, láttam. Az ocsmány-emberit már annyian megírták, és olvassák is boldog borzongással. Hátha a szépre is lesz kíváncsi szem és fül. Ezt a történetet nekik, az élesfülűeknek ajánlom. Csak meg kell hallani a gyógyító szavakat. 1948. Mindenkinek mást jelent. Én például a születésemmel voltam elfoglalva. Ennek a történetnek a hősei a túléléssel küszködtek. Talán szebben, mint sok kortársuk. Mert korábbi életükből volt elegendő szeretetforrásuk, ami nemcsak 44 traumáját segített begyógyítani, hanem 1950-et is átvészelni. 

Szabad-e ebben a férfivilágban leírni, hogy a gyógyítás mindig a szeretetről szól? Nekem hivatásom is ez lett. Ugyanerről írok pszichológiai könyveimben is. Csak ez most egészen más. Személyes.

 

neil gaiman sandman

Neil Gaiman: Sandman

Az okkultisták Halált akarták megidézni, de csapdájukba véletlenül az Álmok Fejedelme sétált. Hetven évnyi rabság után helyre kell állítania romokban heverő birodalmát, meg kell fékeznie elszabadult alattvalóit, és szembe kell néznie Luciferrel és démonaival…

Neil Gaiman eredetileg hét éven keresztül futó sorozata egyedülálló a képregények között, választékos prózájában és különleges képi világában szinte észrevétlenül fonódik össze a dark fantasy, a modern és ősi mítoszok, valamint a kortárs irodalom. Álomvilágban különleges lények tanyáznak, és furcsa, időnként rémisztő események történnek, amelyek egyre mélyebb betekintést engednek az időtlen Álomúr jellemének néhol emberien gyarló mivoltába.

A szerző fő művét, minden idők egyik legnépszerűbb és legnagyobb sikert elért képregényét végre hazánkban is teljes egészében, omnibusz kiadásokban élvezhetik majd az olvasók.

 

stpkovits erika szeretettel sebezve

L. Stipkovits Erika: Szeretettel ​sebezve

Miért ​követem el ugyanazokat a hibákat, amelyeket a szüleim is elkövettek?
Miért sikertelenek a kapcsolataim?
Mit üzennek érthetetlen, indokolatlan testi tüneteim?

Szüleink viselkedése, mintája jelentős hatással van arra, hogy mi magunk milyen társak, szülők leszünk. Van-e esélyünk megváltoztatni a tudattalanul beépült, akár generációkon keresztül örökített szülői mintáinkat, vagy az eredmény minden tudatos erőfeszítésünk dacára ugyanaz lesz, csak „pepitában”?
A szerző izgalmas példákon, terápiás eseteken keresztül ismerteti az egyes szülőtípusokat: a borostyán, a szülősítő, az idomár, a jó fej, a mártír, az üveghegy, a szuperszülő, az agresszor, a bátorító szülői viselkedést. Bemutatja a gyakran keveredő típusok hatásait a gyermekekre, a felnőttkori életünkre, kapcsolatainkra, és segít abban, hogy felismerjük szüleink nevelési stílusát – és szülőként, a jobbítás szándékával, sajátunkat is. Tesztjei és gyakorlatai – melyeket szüleinkkel, testvéreinkkel, párunkkal is végezhetünk – fejlesztik önismeretünket, így felnőttként életünk teljesebbé, szülői viselkedésünk, családi- és párkapcsolatunk is harmonikusabbá válhat.

cselenyak imre a tolgyek alatt

Cselenyák Imre: A ​tölgyek alatt

Milyen érzés túlélni gyermekedet és legszeretettebb barátaidat?

Arany János a szelídség, a nemes egyszerűség mintaképe. Kisvárosi gátlásait élete végéig megőrizte, szava halk, szerény, jelleme visszahúzódó. Bámulatos tehetségéből adódóan, és szorgos önképzése nyomán már harmincévesen elérte a műveltség legmagasabb fokát. Rendkívül fejlett érzékenysége alkalmassá tette kifinomult megfigyelésekre, költészetté változtatta a szeretetet, a szenvedéseket, a fájdalmakat. A magyar nyelv legkifinomultabb mívelőjévé vált.

Cselenyák Imre érzékeny korrajzában nemcsak a nagy költő, Arany János válik emberközelivé, hanem szerető tollvonásai nyomán megelevenedik a szenvedélyes barát, Petőfi Sándor és a szabadságharc híres alakjai is.

Kiemelkedően gazdag és hiteles regényes életrajz Arany Jánosról.
Hagyd, hogy magával ragadjon!

julie klassen az udvarhaz titka

Julie Klassen: Az ​udvarház titka

Amikor Abigail családja anyagi gondok miatt arra kényszerül, hogy eladja londoni otthonát, egy ügyvéd meghökkentő ajánlattal jelentkezik: egy tizennyolc éve elhagyatottan álló, távoli udvarházat ajánl fel számukra. Az épület azonban furcsa titkot rejt; az új lakók molyrágta ruhákat, bevetetlen ágyakat, félbehagyott hímzést találnak benne – egyértelmű, hogy a korábbi tulajdonosok meglehetősen sietve távoztak. De vajon miért?
Ráadásul a faluban azt pletykálják, hogy az udvarházban található egy titkos szoba, tele kincsekkel. Abban a reményben, hogy megoldást találhat a családja nehéz helyzetére, Abigail nekiáll a kincs felkutatásának, hiába óvja ettől a jóképű, helyi segédlelkész, William. Vajon a titkok napfényre kerülésével, Abigail rábukkan a régóta vágyott szerelemre és a kincsre is – vagy igazi veszély leselkedik rá?

alekszandr  szolzsenyicin  a gulag szigetvilag

Alekszandr Szolzsenyicin: A ​Gulag szigetvilág

Szépirodalmi ​tanulmánykísérlet 1973-ban jelent meg Nyugaton Szolzsenyicin gigantikus műve a sztálini munkatáborokról, mely végleg összezúzta a nyugati értelmiség minden addigi illúzióját a szovjet rendszerrel kapcsolatban. A szerző maga is megjárta a Gulagot – tizenegy esztendőt töltött a Szigeteken –, s beszámol saját élményeiről, ám emellett rabok ezreinek tanúságát gyűjtötte össze művében, mely részint történelmi és szociográfiai munka, részint a XX. század egyik legnagyobb gyalázatának szépirodalmi feldolgozása – tele szenvedélyes haraggal a kommunista diktatúrával, Sztálinnal s hóhéraival szemben, és együttérzéssel az áldozatok iránt.

A lágervilág kiépítése, mint Szolzsenyicintől megtudjuk, már 1918-ban, Lenin hatalomra jutásával elkezdődött, s a szovjet állam végül olyan elnyomó rendszerré változott, mely senkit sem kímélt: gyerekeket, öregeket, nőket, hívőket és hitetleneket, a rendszerrel szembenálló értelmiségieket és meggyőződéses kommunistákat, a németek ellen harcoló szovjet katonákat, bárkit bármikor letartóztathattak, s elítélhettek öt, tíz, huszonöt évre. Mindent átitatott a félelem, s az ország testében rákos sejtekként burjánzottak a lágerek.

Magyarul 1993-ban jelent meg a háromkötetes mű, s ezúttal ennek rövidített változatát adjuk közre: ehhez, amikor először jelent meg Nyugaton, maga Szolzsenyicin írt előszót, hangsúlyozva örömét, hogy könyve így azokhoz is eljuthat, „akiknek rohanó századunkban amúgy nem lenne idejük elolvasni a teljes művet”.
Szolzsenyicin 1970-ben Nobel-díjat kapott, 1973-ben megfosztották állampolgárságától és kiutasították a Szovjetunióból, 1994-ben, a kommunista rendszer összeomlása után tért vissza hazájába, Oroszországba, s 2008-ban hunyt el. A XX. század egyik legnagyobb hatású írója, akinek hatalmas életművéből szerzői sorozatban jelentetjük meg a legmaradandóbb írásokat.

mariel hemingway ben greenman a hemingway atok

Mariel Hemingway · Ben Greenman: A ​Hemingway-átok

Mariel Hemingway néhány hónappal azelőtt született, hogy a nagyapja, Ernest Hemingway Nobel-díjas író önkezűleg véget vetett az életének. A Hemingway család generációk óta szenvedett az alkoholizmustól, a mentális betegségektől és a sérült emberi viszonyoktól.
A három Hemingway lányunoka közül a legidősebb, a tehetséges művészlélek, Muffet súlyos skizofréniával küzdött, a középső, a gyönyörű szupermodell, Margaux öngyilkos lett. A legkisebb lány, Mariel volt az egyetlen, aki szembe szállt a családját sújtó átokkal. Ő volt az egyetlen, aki felülkerekedett a terhelt genetikai örökségen, és normális életet tudott élni.
Mariel Hemingway 1961-ben született, és filmszínésznőként indult. Ő volt az egyik legfiatalabb amatőr szereplő, akit Oscar-díjra jelöltek Woody Allen Manhattan című filmjében nyújtott alakításáért.
A színészetet produceri, életmód-tanácsadói és írói pályára cserélte.

nogradi gabor hogyan neveljunk

Nógrádi Gábor: Hogyan ​neveljünk?

Akarod tudni, hogyan kell megnevelni a játszótársadat, a padszomszédot, a macskát és a szerelmünk mamáját? Tudod-e, hogyan nevelhetjük le magunkat az orrturkálásról, a kézizzadásról, a falánkságról, a tévénézésről, a félelemről és a csúnya beszédről? Szeretnél a tacskóból vérebet, magadból pedig kitűnő tanulót faragni? Vagy talán a családodat akarod átnevelni: a testvéredet, a nagybácsidat, a nagymamát? Semmi akadálya. Csupán a könyvben található hatvanöt vidám írást kell elolvasnod, és már hozzá is foghatsz a neveléshez. Vagy a nevetéshez.

grigorij szluzsitel  egy  moszkvai kandur feljegyzesei

Grigorij Szluzsitel: Egy ​moszkvai kandúr feljegyzései

A ​macskákat sok író örökítette már meg a szépirodalomban, na de ki hallott már arról, hogy egy macska örökítse meg az emberi sorsokat, miközben elmeséli a saját nem hétköznapi életét. A kötet főhőse Szavelij, nem akármilyen kandúr: emberként gondolkodik, filozofál és érez, miközben teljesen macskaként viselkedik. Egy kimustrált Zaporozsec hátsó ülésén látta meg a napvilágot. Élt lakásban, mint elkényeztetett szobacica, de megszökött, mert meg akarta ismerni a nagyvilágot. Élt egy másik lakásban, de onnan is megszökött, miután szétcincálta a magát operaénekesnek képzelő papagájt. Tagja volt egy patkányfogó brigádnak a Tretyjakov képtárban, majd miután egy eszement szadista öregember kishíján az életét vette, kirgiz vendégmunkás fiúk vidám csapatába került. Azonban onnan is mennie kellett. Rövid időt töltött egy kolostorban tanyázó macskakolóniában, de a szabadságot választotta. Ekkor találkozik az igaz szerelemmel.
Emberi életek suhannak el kandúrunk mellett, megannyi történet, megannyi sors. Szerelmi csalódások, megkeseredett életek, szomorú sorsok és optimista, szabadságszerető macskák. Ott zakatol körülöttünk az épülő Moszkva, villamos csörömpöl, emberek sietnek, harangok szólnak az arany hagymakupolák alatt.
A szereplők, akár emberek, akár macskák, ízig-vérig húsvér figurák saját megismételhetetlen, különleges sorssal.
Mélységesen komoly és szép regény ez. Életről és halálról, örömről és bánatról. Macskákról és emberekről.

fabian janka a konyvarus lany

Fábián Janka: A ​könyvárus lány

A tizenéves Julcsi osztályidegen szülők kisebbik gyermekeként az ötvenes évek Budapestjén nő fel. A zord, ellenséges világban szinte az egyetlen örömet a könyvek és az olvasás jelentik számára. Az ötvenhatos forradalom véres és zavaros napjaiban Julcsi menekülni kényszerül, és némi vargabetű után végül egy amerikai kisvárosban, távoli rokonainál köt ki.

Az idegen országban nehezen találja meg a helyét, és a múlt árnyai is megnehezítik, hogy végre boldog lehessen. A rövid, ám annál mozgalmasabb Kennedy-korszakban a kamasz lány aztán lassan felnő, és megbarátkozik új hazájával. Julcsi-Julie-nak már otthon, Magyarországon is nagy vágya volt, hogy egyszer könyvesboltja lehessen. Vajon az álmok hazájában, Amerikában ez az álom is valóra válik?

jo nesbø kes

Jo Nesbø: Kés

"Harry Hole nincs jó bőrben. Élete minden szempontból kudarcba fulladt, ismét iszik, a főiskolai állásából is szélnek eresztették. Ugyan esélyt kapott az újrakezdésre az oslói rendőrség döglött aktákkal foglalkozó osztályán, de másra sem vágyik, mint hogy azokban az ügyekben nyomozzon, amelyek gyanúja szerint Svein Finnéhez, a sorozatos erőszaktevőhöz és gyilkoshoz köthetők, akit ő juttatott rács mögé. Amikor Harry egy részeg éjszakán bekövetkezett filmszakadás után reggel felébred, a keze és a ruhája csupa vér. Ez jelenti a kezdetét annak a rémálomnak, ami még rá vár, és amihez foghatót elképzelni sem tudott volna."

 

orvos toth noemi orokolt sors

Orvos-Tóth Noémi: Örökölt ​sors

Amikor ​elkezdjük kutatni elakadásaink, szorongásaink, elhibázott párkapcsolataink, ismétlődő kudarcaink okát, gyakran kiderül, hogy saját életünk történései nem adnak megfelelő magyarázatot. Ilyenkor érdemes a tágabb perspektívát is megvizsgálni, és szüleink, nagyszüleink vagy akár a még korábbi generációk életeseményeit is feltárni.
A legtöbb esetben döbbenten tapasztaljuk majd – amit a modern kutatások eredményei is igazolnak –, hogy felmenőink traumái, feldolgozatlan félelmei, kapcsolati törései még a halálukkal sem enyésznek el, hanem bennünk élnek tovább. Az egykori háborús üldöztetés a mi életünkben depresszió formájában jelentkezik, a kitelepítés traumája állandó bizalmatlanságban, az árván maradt dédmama kötődési vesztesége párkapcsolati kudarcokban, az öngyilkos nagypapa eltitkolt története pánikzavarban – hogy csak néhány lehetséges példát említsek.
Számomra ma már egyértelmű, hogy egyetlen ember sorsa sem érthető meg transzgenerációs szemlélet nélkül. Ha szeretnénk megszabadulni kínzó tüneteinktől, vagy megváltoztatni zavaró viselkedési és érzelmi mintáinkat, fel kell tárnunk családunk múltját.
Ez gyakran nem egyszerű feladat, mert sok titkot, kimondatlan feszültséget hurcolunk magunkkal, és adunk tovább generációról generációra. A tabutémák pedig megakadályozzák, hogy egészségesen és őszintén kapcsolódjunk egymáshoz és önmagunkhoz.
Ebben a könyvben szeretném végigvezetni az olvasót egy transzgenerációs önismereti úton, hogy saját életében tetten érhesse és helyrehozhassa a múltból megörökölt negatív érzelmi viszonyulásokat és viselkedési mintákat.

zarah alma naray tamas

Náray Tamás: Zarah álma

A nagysikerű Zarah trilógia (Zarah, Zarah öröksége) befejező kötete.
„Nem az az ember lesz boldog, aki szerencsés, vagy a sorsa kegyes volt hozzá, hanem az, aki az életében egyikre sem szorult rá.”
Arvin és Leonard, Carla és Andy fiai szépen cseperednek. Zarah-t felkavaró álmok gyötrik, melyek egyrészt különös egyezést mutatnak a valósággal, másrészt egy párhuzamos valóság körvonalai rajzolódnak ki belőlük… Lewinson tábornok meglepő nyomokra bukkan Andy halotti bizonyítványának felkutatása közben. A főhőssel közösen felgöngyölített szálak egy olyan házaspárhoz vezetnek, akik nem rendelkeznek semmiféle múlttal. Egy vidámnak induló gibraltári hajókiránduláson azonban ennél is váratlanabb események történnek. Ezek pedig olyan lavinát indítanak el, ami alapjaiban változtatja meg a család életét.
„Amikor a holtak életre kelnek…”

covers 305145

Katja Millay: Nyugalom tengere

Aki azt hiszi, hogy egy egyszerű romantikus ifjúsági könyvet tart a kezében, azt meglepetés érheti, mivel téma komoly, a történet felejthetetlen. A két főszereplő élete nehézséggel teli. Nastya egy tragédia következtében mindent maga mögött hagyva próbál új életet kezdeni, Josh pedig próbál megbirkózni a magány okozta fájdalommal. Kettejük közt vonzalom alakul ki, ám a Nastya múltja miatti kétely azonban éket ver közéjük.

A kérdés, hogy miként találnak vissza egymáshoz miután minden kiderül. Jól kidolgozott karakterek, szerethető mellékszereplők, gördülékeny történetvezetés és egy mindenkit elgondolkodtató befejezés jellemzi ezt a könyvet.

covers 251508

Tammara Webber: Egyszeregy

Két fiatal sorsa összekapcsolódik egy váratlan éjszakán. A fiú a lány megmentőjévé válik. A lány bizalmatlan, a fiú sebzett. Szerelem alakul ki közöttük, de a jelen történései és a fájdalmas múlt az elszakadásukkal fenyeget. Túléli-e a szerelmük a megpróbáltatásokat és beteljesülhet végre a boldogságuk?

Szerethető karakterek, hétköznapi kérdések, fordulatos történetvezetés, komoly mondanivaló jellemzi ezt a könyvet.

 

877607 5

Oravecz Nóra: Összekötve

A könyvet a legjobban mottójával tudnám jellemezni:

”Össze vagyunk kötve, ha akarjuk, ha nem. Láthatatlan szálakkal, de mindig kapcsolódunk egymás életéhez.”

Az egész könyv alapja a kötődésre épül. Kloé élete tökéletes, csak a szerelem hiányzik belőle. Amikor megismerni Benit az egész élete egy csapásra megváltozik.  Váratlan kötelék alakul ki közöttük, amire még ő sem számított. Másképp kezdi látni mind önmagát, mind a világot. Egy váratlan fordulat azonban próbára teszi a közöttük kialakult kapcsolatot. Vajon kiállják a próbát, amit az élet állított eléjük? Egy fordulatokban gazdag történet, ami gondolkodásra készteti az olvasót.

3465047 5

Nermin Bezmen: Szerelemben, háborúban

A könyv egy igaz történetből született. Az írónő saját és környezete emlékeit osztja meg az olvasóval a háború időszakáról, amelyet egy gyönyörű szerelem alakulásán keresztül mutat be. Aki a Szulejmán sorozatot szerette, annak ez a könyv sem maradhat ki a sorból.

A könyvből ugyanezzel a címmel sorozat is készült. Egy összejövetelen találkozik a török Szejt, és az orosz Sura. Első látásra egymásba szeretnek. A háború viszontagságai és a szerelmük ellenzőinek ármánykodásai között próbálják megőrizni az erős köteléket, ami közöttük kialakult. A kérdés: sikerül-e?

vukesasimaboruek

Ifj. Fekete István: Vuk és a simabőrűek

Az idősebbik Fekete István történetét a fia – szintén Fekete István – folytatta. Az alaptörténeten nem ejtett sok változtatást, szinte azt is mondhatjuk, hogy a fia ott folytatta ahol az apa abba hagyta a cselekményt.

A Simabőrűek vadászát, Borsost immáron fővadőrré nevezték ki, aki fantasztikus csapdát állít a rókáknak. Azonban Vuk és társai túljárnak ismét a vadászok eszén még akkor is, ha ez a nagyszerű csapda működésbe is lép.

Olvasói ajánlás

metro2033

Dmitry Glukhovsky: METRO 2033

 

Az egész világ romokban, az emberiség majdnem teljesen elpusztult. Moszka szellemvárossá változott, megmérgezte a radioaktív sugárzás és szörnyek népesítik be. Az életbe maradt kevés ember a moszkvai metróban bújik meg a föld legnagyobb atombombabiztos óvóhelyén. Artyomnak az egész metróhálózaton át kell jutnia, hogy megmentse állomását a veszedelemtől vagy talán az egész megmaradt emberiséget.

Olvasói ajánlás

 

feketelobogo

Oliver Bowden: Fekete lobogó

A kalózkodás aranykorában játszódik ez a regény, amikor csábít az Újvilág. Edward Kenway elkényeztetett fia képtelen ellenálni a nyílt tengernek az aranynak és a kalandos életnek.

 Amikor a családi gazdaságot megtámadják, kapa kap a lehetőségen és megszökik nemsokkal ezután a kor legrettegetteb kalózai között emlegetik a nevét. A mohóság, a becsvágy és az árulás üldözi, amikor egy megdöbbentő bizonyíték nyomára bukkan ami minden számára kedves dolgot elpusztít. Ekkor utat enged a kegyetlen megtorlásnak, így belesodródik az Orgyilkosok és a Templomosok között fennálló évszázados küzdelembe.

Olvasói ajánlás

pielete

Yann Martell: Pi élete

Pi, vagyis Patel egy különös fiú, egyrészt a neve miatt másrészt hogy egy állatkertben lakik. Ennek az állatkertnek apja a vezetője, de azonban nem jövedelmező.

Eladják az állatokat, egy részüket magukkal viszik Kanadába a Cimcum nevű teherhajón. A hajó egyik éjszaka elsüllyed a Csendes-óceán kellős közepén. Az egyetlen túlélő Pi Patel , valamint egy mentőcsónak rakományra való állat. Közöttük egy zebra, egy orángután, egy hiéna és egy bengáli tigris! Kezdetét veszi Pi több mint kétszáz napos túlélése…

Olvasói ajánlás

halalkura

James Dashner: Halálkúra

A Tűzpróba trilógia után nincs vége küzdelmeknek. Thomas, a történet főhőse biztos benne hogy nem bízhat a VESZETT-ben. Most végre Thomas és társai visszakaphatják az emlékeiket és sikerül végre hajtaniuk igazi küldetésüket. Elvárják tőlük, hogy létre hozzák az emberiséget veszélyeztető halálos vírus ellenszerét.

A VESZETT vezetői ismét hazugságokkal akarják behálózni, mert az igazság jóval félelmetesebb, mint azt Thomas gondolta volna. A csapat újabb kalandra szánja rá magát hogy megtudják a VESZETT által rejtegetett legnagyobb titkokat. Kalandjaik során profi fejvadászokkal kell megküzdeniük, majd egy titkos szervezet csap le rájuk. Vajon milyen árat kell fizetniük azért, hogy a kezükbe vegyék sorsukat? Túlélheti-e közülük bárki a Halálkúrát?

Olvasói ajánlás

fosztogatok

Anders Rydell: Fosztogatók

Néhány nappal Németország második világháborús megadása után a szövetséges csapatok egy kis német falu sóbányájában hihetetlen műkincsekre bukkantak. A világ számos nagy ívű művész remekműveit tárták a nyilvánosság szeme elé.

A második világégés alatt a nemzet szocialista katonák több tízezer műkincset és antik tárgyat raboltak el. Az ellopott tárgyak azon része, amely nem szegült ellen a nácik fajelméletének azokat Hitler személyes Führer múzeumába kívánták kiállítani. A többi alkotást viszont külföldi valutára cserélték.
A 20. század második felében több kincs is felbukkant az eltűntnek vélt tárgyak közül. De még így is több tízezer rejtőzhet a világ számos titkos helyén.

Olvasói ajánlás

covers 299267

Stephen King: Joyland


 A történet főszereplője Devin Jones (Jonessy), aki ma már idősfejjel beszéli el a fiatalkori történetét, amelyben megismerteti velünk számtalan élményét, problémáit a fiatalságának betudva azt.

 Az egyetemista korszakáról beszámoló és az akkortájt megéléshez szükséges eszközökről számol be e különös műnek segítségével. Leírja a szerelmi bánatát, amelyet az első szerelmének Wendynek tudhat be, és hogy a joylandi munkával milyen módon próbált boldogulni és fenntartani magát e nyári munka segítségével és sikerült tapasztalatot szereznie a munka meglehetősen nehéz ám gyönyörű világában.

 Ajánlani tudom ezt az alkotást minden olvasni vágyó és kedvelő ember számára.

Olvasói ajánlás

King A Hosszu Meneteles

Stephen King: A hosszú menetelés


 A cselekmény Amerikában játszódik, ahol diktatúra uralkodik, és az embereket különítmények hurcolják el.

 A tizenéves fiúk számára azonban adódik egy lehetőség ami nem más mint a hosszú menetelés, mely évente megrendezésre kerül. A hosszú menetelést egy futóversenyhez tudnám hasonlítani azonban itt van egy megadott átlagsebesség ami négy mérföld/óra és aki ezt a sebességet nem tudja tartani, vagy megáll az kap egy figyelmeztetést. Három figyelmeztetést lehet kapni, a  negyediknél a menetelőket kísérő katonák lelövik az adott személyt. A végén csak egy ember győzhet, aki hatalmas jutalmat kap. Akik szeretik a háborús vagy az éhezők viadalához hasonló történeteket annak ajánlom Stephen King  könyvét. 

Olvasói ajánlás

739339

Dragomán György: A fehér király


A regény a maga sodró és ragyogó nyelvfolyamával a tizenegy éves Dzsátá felnőtté válását beszéli el valahol a vasfüggöny mögött, valamikor a glásznoszty előtt.

 A főhős sok kiskamaszkori traumája egyetemes ? mint a zavarba ejtő érzelemhullámok az osztálytárs közelében, akinek olyan ?nagylányszaga? van -, míg mások fájdalmasan a diktatúrához kötődnek: apját kényszermunkára hurcolták, a Csernobil felől érkező radioaktív szél belerondít a fociedzésbe.

 A szerző egyben Beckett-szakértő is, és ez irányú tanulmányairól árulkodik például, ahogy érzelgéstől mentesen, kifejezéstelen tekintettel mered a rendkívüli képtelenségekre.

 

 

B339228

gróf Nádasdy Borbála: Zagolni zabad?


 Az egyik legnagyobb magyar arisztokrata család utódjaként Nádasdy Borbála három kötetes sorozatban meséli el személyes történetét olvasmányos formában.

 Az első kötet életének első tizenhét évéről szól. A háború utáni Magyarország romjai között megélt tizenhét év minden keserűségéről, boldogságáról. Egészen a kényszerű emigrációig, 1957-ig.

 "Egy az örök magyar emigrációból, s egy a kevesekből, aki több lett mindettől, miközben megőrizte önmagát." ? Ezt írja róla Bayer Zsolt. 

 A könyvből megismerhetjük a honvágy fájdalmát, az értékek megbecsülésének fontosságát. Egy olyan korszakba nyehretünk betekintést, melyről eddig csak a történelmi könyvekben olvashattunk. A történet segít megérteni, átérezni a korszak súlyát.

dtoth

D. Tóth Kriszta: Húszezer éjszaka


 Szeretethiány, hűtlenség, új élet reménye - D. Tóth Kriszta új regényében ismét a kapcsolatok vannak terítéken. 40 évesen rádöbbenhetsz, hogy nem az Igazi mellett éled mindennapjaidat? Mi történik, ha az életedbe valami váratlan megdöbbenés hatására olyat teszel, amit sohasem gondoltál volna azelőtt?
 Helga negyvenes éveiben döbben rá, hogy bár nem lehetne oka panaszra, a boldogság észrevétlenül kisétált az életéből. Mit tesz, hogy újra megtalálja? 
 A regényben kirajzolódik a válasz erre a nehéz kérdésre: hogyan legyünk újra boldogok?
 Az írónő bebizonyította, hogy saját boldogságunk elsősorban rajtunk múlik. Cselekedeteink határozzák meg mindennapjainkat, házasságunk működéséért pedig bárhonnan is nézzük, felelősek vagyunk.
 Ajánljuk ezt a regényt olyanoknak, akik szívesen tanulnak mások hibáiból, és Helgával egyetemben úgy érzik, kiveszett az izgalom életükből: rajtunk múlik!

 

coelhoh

Paulo Coelho: Házasságtörés


 Coelho eltér a tőle megszokott stílustól. A misztikum, az ezotéria háttérbe szorul, így azok is bátran kezükbe vehetik ezt a könyvet, akik nem jártasak a tőle megszokott világban. A szenvedély és szabadságvágy harcát láthatjuk kibontakozni Linda történetében: sikeres nő, szerető feleség és anya, de valami mégis nyomasztja. 
 Úgy érzi, valami nem megszokottat kell tennie, hogy kilábaljon depressziójából, melyet diagnosztizált magán. Míg más a biztonságos, nyugodt életre vágyik, addig Linda meglepődve szembesül vele, hogy ez nem okoz neki boldogságot. Vajon egy másik férfiben megtalálhatja, ami hiányzik az életéből?
 Élete sorsdöntő eseményekhez ér, és Coelho könyörtelen őszinteséggel írja le legbensőbb gondolatait, vágyait. Vajon ezek a vágyak hova vezetnek?

 Linda története sokunkat gondolkodásra késztethet: feladjuk-e, amiben eddig éltünk, vagy csak magunk által kreált problémák az okai a magány és az elhidegülés érzésének?

egernaploja

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei


 Mese vagy hátborzongató kaland? Valahol a kettő között: főhősünk egy átlagos fiatal, akit nagyapja történetekkel szórakoztatott gyerekkorában. Jacob élvezte nagyapa meséit, azonban egy idő után kezdi azt hinni, hogy akire felnéz, akit tisztel, talán paranoiás, és túlságosan beleéli magát történeteibe. Bekövetkezik egy váratlan tragédia, a nagyapja meghal. Jacob-ot nem hagyja nyugodni a gondolat, vajon miért vette ennyire komolyan azokat a meséket a nagyapja?
 Egy utazás, és máris egy másik világba kerül: apjával Wales déli partjai közelébe mennek, ahol nagyapja felnőtt. Megtalálja az árvaházat, ami sok-sok történetének adott helyszínt. Egyre furcsább dolgok történnek Jacob-bal, ő pedig elhatározza, kideríti az igazságot, mert nem nyugszik bele, hogy nagyapja öngyilkos lett. Vajon sikerül-e neki? Két világ között, a csoda és a valóság határán Jacob mindent megtesz azért, hogy megtudja az igazságot: talán a nagyapja meséi igazak voltak?

Egy fantáziadús történet, ami az olvasót is egy másik világba repíti. A könyv izgalmas fotókkal tárja elénk ezt a nem mindennapi történetet.

 

egernaploja

Bálint Ágnes: Egy egér naplója


Mesekönyv, nem csak gyerekeknek! Bálint Ágnes ismét egy szívhez szóló történetet írt, ezúttal egy egérkéről. A főszereplő, Templomárnyéki Egbert egy múzeumban nő fel, és egy nap nyakába veszi a világot.
Kalandjai során megismeri Eduárdot, akivel barátságot köt. Immár együtt fedezik fel a világot: élelmiszerfelügyelőként helyt állnak a helyi kisboltban, majd Egbertre rátalál a szerelem. A kiszemelt, Ellike isteni gyümölcstortát készít, de vajon mit érez Egbert iránt? Milyen kalandokat kell átvészelniük az egérkéknek, míg megismerik a világot, amelyben élünk?
Kitűnő olvasmány gyerekeknek esti mese gyanánt, de azok is bátran vegyék kezükbe, akiknek már nem a szüleik olvasnak esténként.

 

szerelmeslanyok

Jacquline Wilson: Szerelmes lányok


Egy tizenhárom éves lány, a két legjobb barátnője, a nagy szerelem, kínos helyzetek, csavaros fordulatok. Aki ismeri Jacquline Wilson könyveit, tudja, hogy ismét egy izgalmas, letehetetlen történettel áll szemben.
Tinédzserek és szerelem, mégsem egy egyszerű olvasmányról van szó. A történet bebizonyítja, hogy az érettség nem egyenlő a magassarkú cipővel, és nem mindig az iskola legmenőbb fiúja az igazi.
A négy kötetes sorozat első könyvét elsősorban olyan tinédzsereknek ajánljuk, akik szívesen pillantanak bele valaki más tapasztalataiba szerelem, barátság, iskola és család terén.

 

fryandlaurie

Hugh Laurie, Stephen Fry: Egy kis Fry és Laurie


Stephen Fry és Hugh Laurie neve nem ismeretlen a humor kedvelőinek: az azonos néven futó vígjátéksorozat hazánkban is sok nézőt vonz. Ez a könyv az első évad jobbnál jobb pillanatait gyűjti egy csokorba, a maga olykor abszurdba hajló, rövid gondolataival. Aki szereti az angol humort, és a könnyfakasztó nevetésrohamokat, annak kötelező olvasmány. Egy kis ízelítő:
Hugh: - Van még valami, amit az olvasónak tudnia kell, hogy maximális élvezetet meríthessen ezen oldalakból, Stephen?
Stephen: - Csak a szokásos: kérdezze meg kezelőorvosát és gyógyszerészét, töröljön le minden felületet benedvesített száraz ronggyal, és ne aludjon vasúti síneken. Ha betartja ezeket az alapvető, hétköznapi szabályokat, nincs más hátra, mint hogy lazítson. Rúgja le a cipőjét, bújjon kényelmes kimonóba, aztán menjen oda a pulthoz, és fizesse ki a könyvet.

(És nálunk még fizetned sem kell érte! :) )

 

coben

Harlan Coben: Bűnösnek nyilvánítva

 

Ha szereted a meglepetéseket, és az olyan könyveket, amiket nem lehet letenni, akkor Coben krimijét neked találták ki! Mesteri fordulatokkal tarkítva ismerhetjük meg Wendy Tynes esetét a pedofíliával vádolt Dan Mercer-rel.
Egy névtelen blogbejegyzéssel kezdődik minden, és a történetben nincs megállás: bár nem sikerült rábizonyítani a bűnösséget, Dan Mercer bűnös marad az emberek szemében, egészen haláláig, ami hamarosan be is következik.
Az emberek fellélegeznek, ám Wendy, az oknyomozó riporter magánakcióba kezd: különös összefüggéseket fedez fel Mercer múltjában, és egy 17 éves lánynak is nyoma vész. A gyanús események veszélyeket tartogatnak, ám főhősünk nem adja fel. Vajon milyen fordulatot tartogat ez a nem mindennapi történet? A könyvből kiderül!

 

 

 

1001nap

Peter Furtado: 1001 nap, amely átformálta a világot

Egy könyv, ami 1001 kérdésre választ ad: Peter Furtado műve végigvezet minket a világtörténelem emlékezetes, döntő eseményein, természeti katasztrófáin, egyszóval minden olyan pillanaton, ami nagyban szerepet játszott jelenleg helyzetünkben.
A szerző nem csak puszta tényeket vonultat fel, hanem magyarázatot, hátteret is ad egy-egy eseményhez. A szöveg bepillantást enged a történelem színfalai mögé, az illusztrációk pedig segítenek beleképzelni magunkat az aktuális történésbe.
Egészen az ősrobbanástól, Róma alapításán, Spartacus bukásán és a világháborúkon át, 2009-ig, Barack Obama elnök kinevezéséig követhetjük végig az események forgatagát.
Természetesen magyarországi események is helyet kaptak a világ átformálásában, hogy melyek azok, a könyvből kiderülnek. 960 oldal, mely választ ad sok kérdésre, ezek közül néhány: ki volt az első brit miniszterelnök? Miért volt olyan fontos esemény a rosette-i kő felfedezése? Melyik országban vehettek részt először nők a parlamenti választásokon? Mennyit fizetett Peter Minuit a bennszülötteknek Manhattan szigetéért?

 

Zalán Tibor: Királylányok könyve

/p>

?A Kék Hold Völgyében csillogóak, törékenyek voltak az éjszakák, mint a kristálypoharak. Franciska királykisasszony sóhajtozva nézte a holdat az égen, mely kéken árasztotta fényét a tájra. A királylány ismét sóhajtott. Állatok mozdultak meg mellette, egy oroszlán, egy medve és egy egér. Csak mozdultak, de nem ébredtek fel, aludtak tovább, az oroszlán hortyogott, a medve szuszogott, az egérke pedig hisszegett. A föléjük tornyosodó hatalmas cédrus titokzatosan hallgatott. Bizony, sok napja már? Sóhajtott. Történetük régen kezdődött, éppen Pitrikotty királylány lakodalmán.? Zalán Tibor mesekönyvét Keszeg Ágnes rajzai díszítik.

 

 

szaz labnak

Szávai Géza: Száz lábnak is egy a vége

 

Burgumburg mesés hely, ahol minden megtörténik, amit csak jókedvünkben elképzelhetünk ? vagy amit el sem tudunk képzelni! A Burgumburgi Vidám Könyvekben derűs történeteket, vidám meséket találsz. Nyolc éven felülieknek ajánljuk.

 

Rendezvényeink

Iratkozzon fel hírlevelünkre!catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi