Történet

Az első említés a könyvtár létezéséről, az 1887-es évhez fűződik. Róder Imre a település kántorja kezdeményezésére "Olvasókör" alakult. A Körön belül könyvtár, népi zenekar, fúvós zenekar és színjátszó kör működött. Ezt követően a különböző szakszervezetek hoztak létre kisebb gyűjteményeket. Az 1936-ban kiadott vecsési monográfia, említést tesz egy, 1902. január 7-én felállított népkönyvtárról.

Az 1927-ben felavatott Vecsési kultúrpalota és a Gazdakör is rendelkezett könyvtárral, 674 kötettel. A könyvtár kezelője Berta Mátyás egyetemi hallgató volt.

1930-ban az akkor felavatott Munkásotthonban, központi könyvtárat létesítettek.

1954-ben mintegy 1400 kötettel kezdte meg működését a Nagyközségi Népkönyvtár.

1960-ban Pest megyében 100 községi könyvtárat,- köztük a Vecsésit is, - szervezték át önálló intézménnyé, s adták át a helyi tanácsok kezelésébe. A könyvtár, a művelődési ház egy kis helyiségében kapott otthont, ahol a 7500 kötet és az 1000 olvasó számára nagyon szűkös volt a hely.

1968 nyarán a járás legnépesebb községének sikerült javítani a 10 éve húzódó könyvtárproblémán. A Telepi úti ruházati bolt átköltözött a piactéri új üzletsorba, a helyiséget a könyvtár vehette birtokba. A járás 30 ezer forintot biztosított könyvbeszerzésére, így a novemberi könyvtáravatón, az új könyvtár már nyolc és fél ezer kötettel büszkélkedhetett.

Előrelépés volt, de nem számottevő, nem rendelkezett raktárral, és már a megnyitásakor kinőtték az olvasók.

1974-ben a zsúfoltság miatt külön épületben költözött a Felnőtt és az Ifjúsági Könyvtár. Könyvtárunk története költözések sorozata. A rendszerváltás sem hozott kedvező változást a férőhely tekintetében.

1994 szeptemberében a felnőtt részleg a Károly u. 2 szám alatti, volt Ferroelektrika Szövetkezet  épületében  a  gyermek  részleg,  a Magyar u. 1. sz alatti épületben kapott helyet.

2001 júliusában Vecsést várossá  avatták  és  a  könyvtár  felvette  Róder Imre nevét.

2013. május 24. nevezetes dátum könyvtárunk életében. Az 1927-ben nagy pompával felavatott, 40 helyiségből álló vecsési kultúrház, rövid ideig, 17 évig szolgálhatta a lakosság társadalmi, szellemi művelődését. Közel 70 év után felépült Vecsés új művelődési háza, a  Bálint Ágnes Kulturális Központ. Az épületben 600 négyzetméteren működik a Róder Imre Városi Könyvtár. Tágas, világos, kulturált környezetben várjuk a látogatókat.

Köszönet az építőknek.

 

RÓDER IMRE


1855. december 24-én született a Nyitra megyei Jablonicán. 1878-ban került Vecsésre segédtanítónak. 1880. szeptember 13-án nevezték ki kántortanítónak. Ugyanakkor határoztak arról, hogy Róder Imre javaslatára az eddigi német tanítási nyelvet magyarra változtatják. Jelentős volt iskolán kívüli tevékenysége. 1887-ben megalakította a független 48-as olvasókört, 1902. január 7-én Népkönyvtárat alapított, 1906-ban Olvasókört szervezett. Az olvasókörben nemzetiségi énekkar és fúvószenekar is működött. 1892-ben Temetkezési Egyesületet, 1893-ban Vecsési Hitelszövetkezetet,1904-ben az Önkéntes Tűzoltótestületet, 1912-ben a Hangya Szövetkezetet alapított. Javaslatára kezdték meg a fúrott kutak létesítését. A Hitelszövetkezet 1929-ben jubileuma alkalmával az épület előtti kutat Róder Imréről nevezték el, és emlékoszlopot állítottak. 1917. május 13-án  IV. Károly király a Vecsési Római Katolikus Elemi Iskola nyugalmazott tanítóját Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítette.

Róder Imrét méltán nevezik a község ?Nagy Tanítójának?. Egész életében a község társadalmi, gazdasági és kulturális életének fellendítésén, lakói emberibb, jobb életkörülményeinek fellendítésén fáradozott.

Érdemei elismeréséül 1927-ben a község díszközgyűlésen választotta meg díszpolgárává. Halála után utcát neveztek el róla, mely ma újra az ő nevét viseli.

Hetvenhat éves korában, 1929. december 24.-én halt meg. Halálának 60. évfordulóján márvány emléktáblát állítottak a Gazdakör falára, örök emléket állítva nevének, munkásságának.

 

Róder Imre nevét őrzi Vecsésen:

Róder Imre Városi Könyvtár

Róder Imre utca

1044. számú Róder Imre Csekészcsapat

Róder Imre ?emlékoszlop és dombormű

Róder Imre ?emléktábla a Gazdakör falán

Róder Imre Alapítvány

Róder Imre díj

Rendezvényeink

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Joomla Extensions powered by Joobi