Zimány István

kikicsodaprof2

Karmester

Gödöllőn született 1944. augusztus 1-én. Általános iskolás (9 éves), amikor a falusi iskolában Karai Mátyás fúvószenekarában klarinétos. 14 évesen a felsőtelepi templom kántora, ahol kórust, kamarazenekart szervezett. Előbb a pestszentlőrinci, majd a remete-kertvárosi templomban és a Mártírok útján a Ferencesek templomának kántora.

1972-től a városmajori templom ének- és zenekarának a karnagya. E minőségében többször szerepelt a vecsési templomokban. Több mű ősbemutatóját vezényelte. Felvételeket készített vele a budapesti, vatikáni, varsói rádió, a magyar, az olasz és a lengyel tévé, majd a Hungaroton lemezgyár. Hangversenyezett Bécsben, Innsbruckban, Aachenben, Isztambulban, Olaszország több városában és a környező országok magyarlakta területein. Dalesteket adott, kórust tanított és vezényelt Tokióban is. Egyházzenei munkája mellett 1967-óta tagja és korrepetitora volt az RTV énekkarának.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi