Téhöly Imre

teholy imre

Vendéglős

Bakonyszentlászlón született 1897. augusztus 1-én és Gödöllőn hunyt el 1945 áprilisában.

Nagyvendéglője a Károly utca-Telepi út sarkán állt. A vendéglőben helyet adott több egyesületnek, mozgalomnak, és a Vecsési Dalkörnek is. Az utóbbi működését pénz- és serlegadományokkal rendszeresen támogatta. A vendéglő akkor még jelentős bálok, táncmulatságok, műkedvelő előadások színhelye is volt. A vendégek felszolgálásában és a zenés műsorok szervezésében segített a testvére, Téhöly Katalin is, aki a vendéglőben – az egykori JAM Házban - ismerkedett meg a Károly u. túlsó sarkán rádióműszerész és villanyszerelő vállalkozást folytató Weimer Antallal.

A két méternél is magasabbra nőtt vendéglős sok éven át tagja volt a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, amelynek választmányában is helyet kapott. 1945 elején szovjet fegyveres kísérettel egy hadifogolymenet haladt a Telepi úton. Ő éppen a saját vendéglője ajtajából nézte szánakozva őket, amikor a szovjet katonák a megszökött foglyok helyett a vecsési vasúti forgalmistához hasonlóan őt is elragadták, és beállították a sorba az akkori szovjet gyakorlat szerint, hogy a létszám meglegyen. Először Ceglédre, majd Gödöllőre kísérték őket, ahol súlyos flekktífusz járvány tört ki, amelynek következtében ő is elhunyt.

Vutka Erzsébettel (1902 Kisbér - †1959 Vecsés) kötött házasságából két fiú született: Tibor és Endre, akik 1993-ban hunytak el. A Téhöly vendéglő 1945. februárban egy átmeneti internáló tábornak is helyet adott, ahol a nyilasokat és a volksbundistákat gyűjtötték össze. A Téhöly vendéglőt és a család azonos épületben levő házát a háború után az elsők között államosították. Mivel a német csapatok 1944 novemberében a 40 helyiségből álló, Iskola utcai kultúrházat lángszóróval kiégették, tönkretették, a Téhöly féle ház vendéglői nagytermet is magába foglaló, Károly utcai szárnyában 1950. május 1-én nyitották meg a József Attila Művelődési Házat. Az épület másik felében szövetkezeti népbolt működött.

63 éven át ebben az egyre inkább kicsinek és korszerűtlennek bizonyult épületben működött a 20 ezres lélekszámra gyarapodó és városi rangot elnyert, járási központtá vált Vecsés művelődési háza. Helyette 2013. május 24-én a Telepi út 43. szám alatt Kövér László, az országgyűlés elnöke és Szlahó Csaba polgármester avatták fel az egykori Brunszvik Teréz Óvoda helyén Európai Uniós támogatással felépült, új és korszerű Bálint Ágnes Kulturális Központot, amelyben egy termet a tisztelet jeleként Téhöly Imréről neveztek el. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi