Szarka Géza (Id.)

szarka geza

Tanító

Részt vett az I. világháborúban és szolgálataiért II. o. Vitézségi érmet, Károly csapatkeresztet és bronz Vitézségi érmet kapott.

1919-től élt Vecsésen, ahol a falusi elemi iskolában tanított. A Vecsési Tanonciskola vezetője volt. Tagja a Polgári Körnek, a népművelési bizottságnak. Leventeoktatóként kispuskás csapatot szervezett, melyet ő képzett ki, és tanított be különböző fapuska gyakorlatokra. Ezek a kispuskás leventék minden augusztus 20-án Szent István napján a Budapesti Országzászló előtt adták a díszőrséget, melyen a vecsési leventezenekar is közreműködött. A levente kispuskások a fagyakorlatukat 1936-ban a Budapesten rendezett Főiskolai Tornász Világbajnokságon is bemutatták. Két fia volt, s közülük ifj. Szarka Géza honvéd százados az 1956-os forradalom idején, Vecsésen a Nemzetőrség parancsnoka volt.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi