Kiss István (ifj.)

kikicsodaprof2

Színművész

(2220 Vecsés Bartók Béla utca 2.) Vecsésen született 1945. december 25-én és Kaposvárott hunyt el 1979. október 30-án.

Fiatal korától részt vett a Jókai Kultúrcsoport tevékenységében, ahol édesapja, id. Kiss István szerető gondoskodása és éleslátása terelte a színház felé. Ő lett a harmadik fiatal, akit a Jókai csoportból felvettek a Színművészeti Főiskolára. Már ekkor kitűnően és sikerrel alakította Örsi Ferenc: Princ a katona című Tv-filmjében Szirom szerepét.

A főiskola elvégzése után a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagja lett. 1969. november 21-én mutatkozott be Knott: Várj amíg sötét lesz című darabjában. Ezután sorra játszotta a színházban előadásra kerülő művek főbb szerepeit.

Rendszeresen láthattuk a tévében, filmekben, színdarabokban, tv-játékokban pl. az Őrjárat az égen című négyrészes sorozatban, a Patika című színdarabban, Madách: Az ember tragédiájában, és még több szerepben is. Fiatalon, tragikus körülmények között hunyt el.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Joomla Extensions powered by Joobi