Beltovszky László

beltovszkylaszlo

Plébános

 
 Római katolikus plébános. 1920. január 4-én Monoron született, és 1962-ben hunyt el. 1926 tavaszán költöztek Vecsésre a Könyök utca 12-be a szüleivel.

 Itt járt elemibe, majd innen került a pesti gimnáziumba, és a Hittudományi Főiskolát az esztergomi érseki papnevelőben 1943-ban végezte el. 1943. június 13-án szentelték pappá. Ezután 1943 és 1959 között. felváltva volt káplán vagy plébános számos felvidéki településen: Galonyban, Gután, Csicsón, Keszegfalván. Ez a terület a II. világháború után ismét Csehszlovákiához került.

 Mivel ő megtartotta a magyar állampolgárságát és nem tette le a csehszlovák esküt, felfüggesztették és szolgálaton kívül helyezték. Hazatelepítését mind a csehszlovák, mind a magyar hatóságok halasztották. Így csak 1963-ban tudott hazatelepülni. Addig egy asztalos üzemben fizikai dolgozóként kereste a kenyerét. Idehaza Püsk, Esztergom-Belváros, Nagysáp, Szentendre-Izbég, Budapest MÁV-telep, Budapest XIV. kerület, Budapest Zugliget római katolikus gyülekezetei voltak működésének állomásai. 1980-ban érseki tanácsossá nevezték ki.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi