Bánó Lehel

Bánó Lehelezredes

Ezredes

 
Vitéz, tapolylucskai és kükemezei. Nyugalmazott vezérkari ezredes. 1881. szeptember 7-én, Héthárson született és 1945. március 27?én Budapesten hunyt el.

 Ludovika Akadémiát végzett. Különleges képzettségű vezérkari lovassági és utász tiszt volt. 1898. augusztus 18-án kezdte katonai szolgálatát és 25 évnyi szolgálat után, 1920-ban, mint vezérkari huszár-ezredes ment nyugdíjba. Szolgálataiért megkapta a III. o. vaskoronarend, bronz Signum Laudis, béke Signum Laudis, német vaskereszt III. o. Katonai Érdemkereszt, ezüst Signum Laudis kitűntetéseket.

 Vecsésen a Barcsay u. 2-ben laktak. Bekapcsolódott Vecsés társadalmi életébe is: a Frontharcos Szövetség vecsési elnöke, a Népház elnöke, a Nemzeti Egység Párt helyettes elnöke, és munkavédelmi vezető is volt. 1936-1940 között ő volt Vecsés község bírája. Ő vette át az önkormányzat székháza előtt álló és az újratelepítés 150 éves jubileumára készített emlékoszlopot. Négy éven keresztül az Angol-Magyar Banknak, majd öt éven keresztül a Hungária Nyomda és Kiadó Vállalatnak volt az igazgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi