Andrássy Gyula (Gróf)

andrassygyula

Magyarország miniszterelnöke

 
 Magyarország miniszterelnöke, az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminisztere (1823-1890).

 Az Erdélyből származő és a Felvidéken letelepedő Gróf Andrássy család évszázadokon át szolgálta az országot és az osztrák birodalmat. Vitézségükért előbb bárói, majd grófi címet kaptak, és hatalmas földbirtokkal rendelkeztek. A betléri kastély és Krasznahorka ?büszke? vára volt a családi birtokok legismertebb részei. Gróf Andrássy Gyula részt vett a magyar szabadságharcban és részese volt Pákozdnál a Jelasich elleni győzelemnek, majd több csatának is.

 A rendkívül művelt, több nyelven beszélő Andrássyt Kossuth Magyarország isztambuli nagykövetté nevezte ki, és ő képviselte a török udvarban a magyar kormányt. A szabadságharc bukása után nem tért haza és több társával együtt 1851 szeptemberében távollétükben halára ítélték, majd jelképesen fel is akasztották őket. Innen ered a ?szép akasztott ember? jelző, amit gyakran ismételtek a jellemzésénél. S milyen furcsa a történelem, hiszen Deák Ferencnek, a Haza Bölcsének javaslatára ugyanaz az uralkodó, vagyis Ferenc József császár nevezte ki őt 1867. február 17-től Magyarország miniszterelnökévé, aki a szabadságharc utáni megtorlásokat és az ő halálos ítletét is elrendelte. Az ő miniszterelnöksége alatt készítették elő és koronázták magyar királlyá 1867. június 8-án Ferenc József osztrák császárt és jött létre a Kiegyezés a bécsi udvarral. Így vette kezdetét a XIX. század végén Magyarország példátlan fejlődése.

 Az Andrássy családban több jeles államférfi volt: A családfő 1871-ben lemondott a miniszterelnökségről és a Monarchia külügyminisztere lett. Mindig a magyar érdekeket igyekezett érvényesíteni és a birodalmi érdekekkel harmonizálni. A fia, ifj. Gróf Andrássy Gyula 1906-1910-ig belügyminiszter, a háború végén külügyminiszter. Gróf Andrássy Gyuláról nevezték el Budapesten az Andrássy utat, és a vecsési Andrássy-telepet is. Az Andrássy-telep lakótelkeit ugyanis az Andrássyak a saját földbirtokukból parcelláztatták ki, amivel Vecsés egyik legnagyobb lakókerületét alapozták meg. Vecsésen a grófi család birtokában 1113 katasztrális hold földterület volt, amelyen 30 gazdasági cseléd családja lakott, és művelték a birtokot. Ennek egy része kitűnő vadászterület volt, ahová Gróf Andrássy Gyula szép vadászkastélyt épített. Mielőtt vendégül látta volna a magyarok által kedvelt Sziszit, vagyis Erzsébet királynét, Ferenc József császár és magyar király feleségét, márvány lépcsőházat készíttetett a tiszteletére a vecsési kastélyához.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi