Róder Imre

roderimre

Kántortanító,
igazgató-tanító 


Róder Imre kántortanító, igazgató-tanító (Vecsés, Róder Imre utca).

A Felvidéken, Jabloncán született 1855. december 25-én, és Vecsésen hunyt el 1929. december 24-én. 1878-ban került Vecsésre segédtanítónak. 1880. szeptember 13-án nevezték ki és választották meg kántortanítónak. Ugyanakkor határoztak arról is, hogy Róder Imre javaslatára az eddigi német tanítási nyelvet magyarra változtatják, mert az otthon német anyanyelven beszélő svábok a köznapi életben a magyar nyelvtudás nélkül hátrányokat szenvednek. Az ő javaslatára 1898. október 31-től a vecsési templomban az evangéliumot a német mellett magyar nyelven is felolvasták és magyarázták.

A közigazgatás nyelve is a német volt, de a jegyzőkönyveket már magyarul készítették. 1913. november 29-től a váci püspök igazgató-tanítóvá nevezte ki. Jelentős volt iskolán kívüli tevékenysége. 1887-ben megalakította a Független 48-as Olvasókört, ehhez később könyvtárat is szervezett. Az Olvasókörben nemzetiségi énekkar és fúvószenekar is működött, mely hangversenyt is adott. Ebből alakult ki később a Gazdakör 1904-ben. 1892-ben Temetkezési Egyesületet, 1904-ben Önkéntes Tűzoltótestületet, 1912-ben Hangya Szövetkezetet és Hitelszövetkezetet alapított, amelyben évekig töltött be vezető tisztségeket.

Javaslatára kezdték meg Vecsésen a fúrott, artézi kutak létesítését. A Hitelszövetkezet jubileuma alkalmával az épület előtti kutat 1929-ben Róder Imréről nevezték el, és emlékoszlopot állítottak neki. 1917-ben ment nyugdíjba. Ebből az alkalomból IV. Károly király Arany érdemkereszt kitüntetésben részesítette. Érdemei elismeréséül a község közgyűlése 1929-ben díszpolgárrá választotta. Halála után utcát neveztek el róla, mely ma ismét az ő nevét viselheti.

Róder Imrét méltán nevezik a község "Nagy Tanítójának". Egész életében a község társadalmi, gazdasági és kulturális életének fellendítésén, lakói emberibb, jobb életkörülményeinek biztosításán fáradozott. Méltán tisztelhetjük benne és nevezhetjük őt a község nagy jótevőjének. Halálának 60. évfordulóján neve és munkássága előtt fejet hajtva márvány emléktáblát állítottak a Gazdakör falára.

Emlékét őrzi a róla elnevezett Róder Imre utca, a Róder Imre Alapítvány, a kiemelkedő eredményt elért vecsésieknek adományozott Róder Imre díj, és a 2013. május 24-én Vecsésen megnyított Bálint Ágnes Kulturális Központ első emeletén működő Róder Imre Városi Könyvtár.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Joomla Extensions powered by Joobi