Viola Ágoston

kikicsodaprof2

Mérnök,
a VIZÉP igazgatója

Viola Ágoston mérnök, a VIZÉP üzemegység igazgatója Pósfán született 1928. július 30-án. Fiatal mérnökként a budapesti Vízügyi Építő Vállalat műszaki dolgozója volt. 1960. október 20-án egy 20 fős részleggel kezdte meg a Vízügyi Építő Vállalat vecsési telepén a munkát. Jó szakmai érzékkel megszervezte a telep fejlesztését, felszerszámozását, előrelátó módon kidolgozta a technológiáját. Erre alapozva egy 5-600 fős, jól szervezett, gazdaságosan működő termelőegységet hozott létre, amely sok vecsési embernek adott helyben kenyérkereseti lehetőséget. A VIZÉP kijelölt üzemként fogadta évtizedeken át a büntetés-végrehajtási intézményekből büntetésük letöltése után szabaduló ún. priuszos embereket.

Aktívan részt vett a község politikai és társadalmi életében és példamutatóan támogatta a kulturális- és gyermekintézményeket, rendezvényeket. Hatalmas áldozatot vállalva átvette a községi sportegyesület működtetését. A VIZÉP földmunkagép javító és gyártó csarnokaiban, csőgyártó és szigetelő műhelyeiben sok vecsési sportoló kereste a kenyerét. A labdarúgó csapat a VIZÉP név alatt nyerte meg a megyei II., majd az I. osztályú bajnokságot, az NB-III-t, és bejutott az NB II. osztályába. Kiemelkedő játékkal, rangos NB I-es csapatok előtt megnyerték a Szabad Föld Kupát is. A VIZÉP üzemegység-vezetőjének jó érzéke volt a szakemberek kiválasztásához és nagy tekintélye volt a társadalmi szervezeteknél. Pártbizottsági, tanács- és vb. tag volt.

Munkája elismeréseként számos kitüntetésben részesült: a Munkaérdemrend arany, ezüst és bronz fokozatát, magas BM elismeréseket valamint a Kiváló Vízügyi Dolgozó kitüntetéseket többször is megkapta. Köztiszteletben álló emberként ismerték és tisztelik ma is Vecsésen.

Mindkét fia alkalmazkodott a gazdasági társadalmi változásokhoz és vállalkozók lettek. Felesége a MAVAD vecsési telepének középvezetője volt. A megözvegyült egykori VIZÉP vezető élete új párját gyakran elkíséri a Szent Erzsébet kápolnában tartott misékre. Utódja, Balogh Lajos jól felszerelt üzemegységet örökölt elődjétől. Az 1989-es változások után a VIZÉP területe a Recicling céggel kialakult hosszú tortúra után Földi Károly cégvezető tulajdonába került, ahol óriási fejlesztések árán számos vállalkozás és Kft. jutott bérelt területként biztonságos termelési és működési feltételekhez. Mindez Vecsés számára adóbevételt és a munkahelyek megtartását is jelentette.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi