Vicha Ferenc

vicha ferenc

Építési vállalkozó

1886-1945

Az 1860-ban Németországból Magyarországra, a közeli Alberti községbe áttelepült Vicha család fiaként az 1910-es évektől élt Vecsésen. A Pest-Pilis-Solt Kiskun Vármegye monori járási főszolgabírája aláírásával kiadott kőműves mesterséget igazoló bizonyítvány mellé még az ácsmesteri bizonyítványt is megszerezte, s kőműves és ácsmester iparosként Vecsésen működött. Iparát később kibővítette, és építési vállalkozó lett. Tevékenyen részt vett az Ipartestület megalapításában, amelynek 1941-től 1945 tavaszáig, váratlan haláláig, az elnöke volt. Kitűnő, megbízható iparosként ismerték.

Sok családi ház és egyéb építmény készült Vecsésen az ő kivitelezésében. Ő építette a felsőtelepi leánypolgári iskola tornaterem-kultúrházát (alapkőletétel 1926. június 13. felszentelés és használatbavétele 1926. október 24.), 1932-ben az evangélikus templomot, amit a német csapatok 1944 decemberében felrobbantottak. A Vecsési Ipartestület Telepi úti székháza is az ő szakmai munkáját dicsérte a CIB Bank befogadása miatti átépítéséig (2007). Jelentős szerepet játszott a kőműves iparostanoncok gyakorlati képzésében is.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi