Vértesi (Weisz) Nándor

kikicsodaprof2

Keramikusművész

Vecsésen született 1923. október 31-én és itt is hunyt el 1985. április 29-én. Fiatalkorában édesapja földjén gazdálkodott. Hivatástudata azonban felülkerekedik a mindennapi roboton, és 28 éves korában beiratkozott az Iparművészeti Főiskolára. 1951-1956-ig ösztöndíjasként tanulta a képzőművészet alapjait és mesterfogásait Borsos Miklós szobrász- és Gábor István keramikusművésztől. A kötelező tanulmányok, stílusgyakorlatok mellett mindvégig kitartott saját elképzeléseinél, így kialakíthatta senkihez sem hasonlítható egyéni stílusát. Az 1960-1970-es években nagy élményeket nyújtó tanulmányutakat tett Olaszországban, Ausztriában, Lengyelországban, Csehszlovákiában, Németországban és a Szovjetunióban.

Tagja volt az Országos Képzőművészeti Alapnak és a Kultúrkapcsolatok Intézetével is állandó kapcsolatban állt. Bár családja eltartása érdekében gépkocsivezető állást vállalt, rendkívül szívósan, vasakarattal alkotott. Műveit nagy anyagi áldozatokkal létesített égetőkemencéjében maga készítette. Rendszeressé váltak nagysikerű kiállításai itthon és külföldön egyaránt. 1967-ben Várpalotán és a siklósi várban, 1968 és 1970-ben a pécsi Kerámia Biennálén és a Mezőgazdasági Múzeumban, 1969-ben Rothenburgban, 1970-ben Minszkben állított ki. 1980-ban két hónapon át a Kulturális Kapcsolatok Intézetének kiállítóterme adott helyet kiállított műveinek.

Fiatalon, 62 éves korában, alkotóerejének teljében hirtelen ragadta el a halál. Emlékére 1988. tavaszán Zalaegerszegen rendeztek nagyszabású emlékkiállítást, ahol összegyűjtötték életművének legszebb darabjait. A bibliai jelképekről készített kerámia sorozata a vecsési református templomban látható. Nevét őrzi a róla elnevezett Vértesi Nándor utca és a 2013. május 24-én Vecsésen megnyitott Bálint Ágnes Kulturális Központban róla elnevezett terem.

Felesége könyvelési számviteli szakember és egy ciklusban a református gyülekezet presbitere volt, majd a lányukkal Nagymarosra költöztek. Az apja nevét viselő fia, ifj. Vértesi Nándor a Szovjetunióban végezte egyetemi tanulmányait, majd Vecsésen az Arany János utca 20. szám alatt a családjával megépítette és működteti az Arany János Vendégház panzió magánszállodát. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi