Vajda Mária (Dr.)

Dr.Vajda Mária

Múzeumigazgató

Iskolás éveit Vecsésen és Budapesten töltötte. Ezalatt tagja volt a Jókai Színjátszó Együttesnek. Darvas: A térképen nem található című darabjában emlékezetes alakítást nyújtott. Kitűnő, intelligens versmondó volt.

A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen végzett néprajz-muzeológus-népművelő szakon. Disszertációját Vecsés történetéből írta. Az egyetem elvégzése után a Balmazújvárosi Múzeum igazgatója lett, majd később a debreceni Déri Múzeum igazgatójává nevezték ki. A debreceni egyetemen avatták doktorrá 1978. június 10-én. 

Jelentősek néprajzi, szociológiai kutatásai, publikációi: Erkölcs és életút alakulása (1978), Szerelmi élet Balmazújvároson (1982), Szólások, közmondsok a szerelmi élet köréből (1983), A magyar parasztság szerelmi élete (1985), Vallomások a paraszti szerelmi életről (1987).

 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizedre átméretezett, és ez ez az esztendő, a becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkás Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi