Tófalvi (Teichter) Imre

kikicsodaprof2

Gazdálkodó

Tófalvi (Teichter) Imre gazdálkodó, törvénybíró, a Gazdakör elnöke Vecsésen született 1886. november 3-án és itt is hunyt el 1971. december 30-án. Szerette a vecsési földön a gazdálkodást, és tekintélyes sváb gazdának számított. Különösen a lótenyésztésben jeleskedett, és büszke volt a saját tenyésztésű csikóira. Közösségi ember volt. A telkes-birtokos gazdák termelői érdekeit ő képviselte a konzervgyáraknál.

1926-tól a megszűnéséig elnöke volt a Vecsési Gazdakörnek. 1940-1944 között községi törvénybíró volt. 1945-ben az első képviselő-testületben a Kisgazdapárt képviseletében tag és a mezőgazdasági bizottság elnöke volt. A kommunista diktatúra hatalmi gépezete „kuláknak” minősítette, amely miatt 1948 ás 1956 között sok megaláztatásban volt része.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi