Szulyovszky József (Dr.)

kikicsodaprof2

Ügyvéd

Bélyen született 1915. március 17-én. Gyermekkorában a Felvidéken élt, szlovák nyelvű iskolába járt, így nem csak szlovákul és magyarul tanult meg, hanem csehül és németül is. Már az iskolában kitűnt rajzkészségével. Rajzaival, festményeivel díjakat nyert. Kassán érettségizett, Pozsonyban és Prágában végezte el a jogi akadémiát.

Katonaként részt vett a II. világháborúban és amerikai hadifogságba esett. Hazajövetele után, 1947-ben Vecsésen telepedett le, ahol önálló ügyvédi irodát nyitott a Tamás u. 8/a sz. alatt. Később az Ügyvédi Munkaközösség tagjaként működött. 1960-ban alapító tagja volt Ivóvíztársulatnak.

1954-től kezdett újra festeni. Jó kompozíciós készség, derűs, ragyogó színek jellemezték a képeit, amelyeket 1988 óta állított ki rendszeresen, nagy sikerrel. Többször volt kiállítása Vecsésen, Szentendrén és a Pest megyei képzőművészek kiállításán más településeken is. Három gyermekük született: József, Ágnes és Csaba.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi