Szvoboda Ferenc (vitéz, nemes)


Szvoboda_Ferenc.jpg

Számtiszt

A Tisza melletti Csépán született 1891-ben. A gimnáziumi érettségi után Kolozsvárott végezte el a Tudomány Egyetem jogi fakultását. Részt vett az I. világháborúban. Az orosz, román, olasz frontokon harcolt. Kitüntetései: I. és II. o. ezüst Vitézségi érem, bronz Vitézségi érem, Károly csapatkereszt, Háborús Emlékérem, Sebesülési Emlékérem, Signum Laudis.

1918 óta élt Vecsésen a családjával. A közellátási ügyek intézője volt. Később Országos Menekültügyi tanfolyamot végzett a Kereskedelmi Akadémián, majd a Magyar-Olasz Bank tisztviselője lett. 1937-ben kinevezték az Országos Vitézi Szék számtisztjének. 15 kataszteri hold vitézi földet kapott.

Vecsésen tevékenyen részt vett a társadalmi és politikai életben: tagja volt a képviselő-testületnek, a NEP (Nemzeti Egység Pártja) titkára, a Frontharcos Szövetség helyi társelnöke és még számos intézmény és egyesület tagja volt.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi