Stiglmayer András

kikicsodaprof2

Szabómester,
a Polgári Kör alapítója

Ercsiben született 1877-ben és Vecsésen hunyt el 1954. november 30-án. 1896-ban Budapesten szerzett segédlevelet a szakmájában. Segédéveit előkelő budapesti szabóságoknál töltötte.

1902-ben Budapesten polgári és katonai szabómesterként önállósította magát. 1911-ben áttért a vendéglős szakmára, amelyet 10 éven keresztül folytatott. Közben részt vett az I. világháborúban. 1920-ban telepedett le Vecsésen, ahol önálló szabóműhelyt nyitott. Munkáival több kiállításon részt vett. 1927-ben a monori kézműiparos kiállításon a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarától I. díjat és érmet nyert. 1927-ben Vecsésen megalapította a „Jó barát” Asztaltársaságot, melynek több éven át az elnöke volt. Évente 8-10 szegény gyermeket öltöztettek fel karácsonykor. Alapító tagja, majd alelnöke volt a Polgári Körnek és a vecsési Iparosok és Kereskedők Körének is.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi