Sárközi Sándor

kikicsodaprof2

Pékmester internacionalista

1892.-?
(2220 Vecsés Róder Imre u.)

Budapesten pékinas volt majd a szakmájában dolgozott. Szakszervezeti tag lett, és belépett a Szociáldemokrata Pártba.

Péksegédként vándorútra kelt és Bécs után, Németország, Svájc, Olaszország, végül Franciaország voltak a főbb állomásai. Franciaországban csillésként dolgozott egy szénbányában. Mikor kitört az I. világháború, Lyon közelében fogolytáborba zárták a többi külföldivel együtt. Innen idegenlégiósnak jelentkezett, és Marokkóba szállították. A háború végén Algériában törzsőrmesterként leszerelték. Újra szénbányában dolgozott. 1920-ban belépett a Francia Kommunista Pártba, amelyben 15 éven át vett részt a bányászbérharcokban, sztrájkokban. Feketelistára került, ezért csak a párizsi metró építésénél alkalmazták, ott is a legnehezebb munkára. 1936-ban jelentkezett a spanyol nemzetközi brigádba, ahol a 12. zászlóalj francia gépfegyveres századának kiképzője volt. A madridi fronton több ütközetben vett részt és háromszor is megsebesült. Századossá léptették elő. A II. világháború idején részt vett a francia ellenállási mozgalomban.

A háború után visszatérhetett Magyarországra és Vecsésen, a Róder Imre utcában egy neki kiürített házban élt a családjával. Veteránként ünnepeltette a kommunista hatalom minden párt rendezvényen, április 4-i és november 7-i ünnepségen, nem csak Vecsésen, de megyei és országos szinten is.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi