Pöschl György (Dr.)

Pöschl György

Orvos


2220 Vecsés Fő út 85.

Kenderesen született 1870-ben és ott is hunyt el 1942-ben. A Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karának elvégzése után az I. sz. Női Klinikára került. 1896-ban pályázat útján lett Vecsés orvosa. Vele kezdődött községünkben a szervezett, korszerű közegészségügyi és gyógyító munka. Húsz éven át egyedül látta el ezt a feladatot, pedig 1900-ban 4200, 1910-ben már 7400 fő volt a lakosság száma. Ezen kívül hozzá tartoztak a tanyák, a Halmi-uradalom és pusztái, sőt Ecser ellátása is.

Nagy tudású, tiszteletet parancsoló, tekintélyes ember volt. A Fő út 85. szám alatt volt a rendelője is, ahol pihenésképpen az éjszaka csendjében latin és görög klasszikusokat olvasott eredeti nyelven. Vecsésen neki volt először gépkocsija, amit nagy figyelemmel, mindig kesztyűben vezetett.

1921. szeptember 2-án a község díszközgyűlés keretében tevékenységét elismerve emlékezett meg 25 éves munkálkodásának jubileumáról. Egészségügyi tanácsosként ment nyugdíjba 1936-ban. 40 éven át gyógyította a vecsési betegeket. Ekkor költözött vissza kenderesi birtokára, de nem sokáig élvezhette a nyugdíját.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi