Névery Kálmán

kikicsodaprof2

Színjátszó rendező

Az Állami Számvevőszéknél dolgozott irodatisztként. Vecsésen a kulturális és társadalmi élet illusztris tagja volt. Az 1927-ben megalakult Széchenyi Önképzőkör alapító tagja, színjátszó csoportjának szereplője és rendezője. Tagja volt a Közművelődési Körnek, a helyi Tenisz klubnak, és a VSC Sportkörnek is. A Leventeegyesületben elnökként is tevékenykedett.

1938. május 1-én az ő szerkesztésében jelent meg a Vecsés és vidéke c. társadalmi és politikai hetilap. Szeptember 4. után azonban a helyi Nyilaskeresztes Párt vette át a lapot, annak szerkesztését és kiadását. A háború után Névery Kálmán nem tért vissza Vecsésre, vidéki színtársulatoknál volt titkár és segédszínész.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi