Molnár Mária (Zádor Rezsőné)

kikicsodaprof2

Színművésznő

(2220 Vecsés Telepi u. 66.) Budapesten született 1903. március 8-án és ott is hunyt el 1982. március 2-án.

Édesapjának a Lipót körúton, a Vígszínház mellett volt üveg- kristály- és porcelán üzlete. Az 1910-es évek elején költöztek Vecsésre. 1913-ban az elemi iskola negyedik osztályát már itt végezte. Utána 1917-ben a leánypolgárit. Kislányként már vonzódott a színpadhoz. 1920-1923 között a Vecsési Ifjak Műkedvelő Gárdája színjátszóival nyolc színdarab főszerepét játszotta el. Sikerein felbuzdulva beiratkozott Rákosi Szidi színiiskolájába, amit 1929-ben végzett el. 1930-tól az Országos Színészegylet tagja volt. Deák Lőrinc és Bányai Rezső színtársulatában játszott.

Törökszentmiklós, Kunszentmiklós, Tiszafüred, Mezőkövesd, Érsekújvár és Pozsony közönsége tapsolta meg briliáns alakításait. 1933-ban fellépett az Ijjas Ince vecsési festőművész amerikai útjának megsegítésére szervezett előadásokon. Sorra játszotta a jobbnál jobb primadonna és szubrett szerepeket. Egy akrobatikus tánc előadása közben lábát törte, ami véget vetett pályafutásának. Később férjhez ment Zádor Rezsőhöz, de férje hamar meghalt. A Színészotthonba nem vették fel, mert nem játszott tíz évnél hosszabb ideig.

Szép, kedves hangját egy magnószalag őrzi Vecsésen.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi