Mayerffy Xavér Ferenc

mayerffy

Földbirtokos

(Pest, 1776 – Pest, 1845. szeptember 7).

Serfőző-mester és szőlész volt. Pesten a Lipótvárosban új serfőző házat alapított. A mai vecsési borbarát egyesületi tagok figyelmére is érdemes, hogy a Vecsési szőlőbirtokán szőlőfajta-gyűjteményt létesített.

Sas-hegyi szőlőiskolájából alakult meg az Országos Szőlőiskola, amelyből az Országos Mezőgazdasági Egyesület (OMGE) szőlőiskolája. Az általa támogatott budai vincellérképezde utódaként jött létre a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola.

Neves őszibarack-termesztő hírében is állt. A Ferihegy elnevezés hozzá kapcsolódik, mert az apja róla nevezte el a XIX. század elején, a birtokán létesített majort, jóllehet hegy akkor sem volt még a közelben sem. Ennek eredményeként került a telekkönyvi iratokba ez az elnevezés, és viselheti a Ferihegyi repülőtér is az egykori serfőző-mester és szőlész nevét.

Vecsésen a nevét őrzi a 2003. május 24-én megnyitott Bálint Ágnes Kulturális Központban egy róla elnevezett terem.

Pestszentlőrinci helytörténészek a A mi Mayerffynk: Xavér Ferenc címmel könyvet is adtak ki 2006-ban.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi