Lendvai József

kikicsodaprof2

Személyzeti vezető

Lendvai József személyzeti vezető (2220 Vecsés Vértesi Nándor u. 12) Budapesten, Angyalföldön született 1893. december 27-én és Vecsésen hunyt el 1981. május 2-án.

1912-től vett részt a szakszervezeti mozgalomban. Az I. világháborút a fronton töltötte, majd lázadásért Teresienstadtban bebörtönözték.

Az őszirózsás forradalomban a Vörös Hadsereg tisztjeként vett részt. A forradalom megdöntése után Ausztriába emigrált, majd Franciaországba és Belgiumba utazott. 1936-ban tért vissza Budapestre, ahol politikai tevékenységéért 1938-ban kitiltották a főváros területéről. Ekkor költözött Vecsésre, ahol 1945 után újra politikai munkát végzett. A Nemzeti Bizottság titkára és évekig a helyi pártszervezet titkára volt.

Nagy része volt az államosításokban. Öt kisüzemből megalapították a Szivattyúgyárat, amelynek a személyzeti vezetője lett. Ugyanakkor a nyugdíjazásáig az üzemi SZB titkára is volt. 1961-ben Munka Érdemrend arany fokozatát kapta.

Nyugdíjazása után Vecsésen a Vasas Szakszervezet képviselője, majd a Szakmaközi Bizottság vezetője volt.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi