Len Emil

len emil

Polgármester

Len Emil agrármérnök, Gyergyószárhegy testvérvárosunk nyugalmazott polgármestere. Gyergyószentmiklóson született 1938. augusztus 8-án. Mezőgazdasági egyetemi végzettséggel rendelkezik.

Négy gyermeke van. Több éven át volt Gyergyószárhegy Tanácsának tagja, majd 1996 – 2000 között polgármestere. Az erdélyiek részéről az ő nevéhez fűződik a Vecsés és Gyergyószárhegy közötti testvértelepülési kapcsolatok kialakítása, a megállapodás megkötése.

Sokat tett a Vecsési Zeneiskola, a VHZ Musikverein Wetschesch, a Balla Péter Népdalkör és más vecsési kulturális közösségek erdélyi útjainak megszervezéséért. Munkásságát Vecsés Város Önkormányzata 2008-ban Pro Urbe díj adományozásával ismerte el. Nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyította elkötelezettségét Vecsés mellett.

Ennek bizonyságára három emléktáblát adományozott Vecsésnek: az egyiket az Andrássy telep névadója, Gróf Andrássy Gyula magyar miniszterelnök és a Monarchia külügyminisztere, a másikat az Erzsébet tér névadója Erzsébet királyné (Sziszi) tiszteletére, amelyek az Andrássy-telepi Általános Iskola főbejáratánál találhatók. A harmadik a Telepi úton a vashíd melletti kanyarban a Megmaradás emlékműnél látható, amely az anyaországi és az önhibájukon kívül a határon túlra került magyarok, s ezen belül a vecsési és a gyergyószárhegyi magyarok egy, közös nemzethez tartozása és a határon túli magyaroknak megadott állampolgárság ügye mellett tett hitvallást. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi