Kozma Andor

kikicsodaprof2

Mozibérlő

(2220 Vecsés Eötvös u. 34.) Születési ideje és helye ismeretlen. Budapesten hunyt el 1948-ban.

A harmincas évek végétől a helyi mozik bérlője volt. Összeköttetései révén a legújabb filmeket tudta bemutatni, telt házak előtt. A háború idején kémelhárító tiszt lett. 1944-ben a nyilas számonkérő szék nyomozótisztje és a német SS budapesti összekötője volt. Pesten és környékén hajtóvadászatot indított a katonaszökevények ellen, akik közül így sokan haditörvényszék elé kerültek.

A háború után egy Szeged-környéki tanyán élt álnéven. Valakinek gyanússá vált a személye, feljelentette és elfogták, háborús bűnösként halálra ítélték, majd kivégezték. Felesége Maros Flóra néven a Madách Színház művésznője volt.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi