Kiss Terézia

kikicsodaprof2

Grafikusművész

Vecsésen született 1928. október 18-án. 1947-ben került a Derkovics Kollégiumba, majd fölvették a Képzőművészeti Főiskolára, amelyet 1953-ban végzett el. Mesterei Pór Bertalan, Kmetty János, Berényi Róbert, és Domanovszky Endre voltak.

Budapesten a Május 1 moziban (1959) és a Derkovics Terem Pinceklubjában (1976), valamint Simontornyán a Vármúzeumban volt (1977) önálló kiállításai Munkáival szerepel az egri akvarell és a keszthelyi kisgrafikai biennálékon, és a balatoni nyári tárlatokon. 1972-ben részt vett a helsingöri nemzetközi Ex Libris kiállításon.

Munkái számos hazai és külföldi köz- és magán-gyűjteményben megtalálhatók. A hétköznapi valóságból vett témáit a természetelvűség alapján jeleníti meg gazdag és finom vonal, szín, forma és tónusérzékkel. Művei ugyanakkor egyazon tárgykörön belül is rendkívül változatosak és sokoldalúak, érzékeny megfigyelő és beleélő készségre vallanak.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi