Kalmár Irén (Dr.)

kikicsodaprof2

Orvos


(2220 Vecsés Batthyány u 13). 1927 és 1944 között vecsési magánorvosként szolgálta településünket. Férje Fürst István Pesten volt fa- és szénkereskedő.

Zsidó származása miatt 1944 júniusában a családjával és a többi vecsési zsidó családdal együtt gyalog a monori gettóba hajtották, majd a monori homokbányában a szabad ég alatt tatották fogva őket. Felismerte a rájuk váró borzalmakat, ezért a kilátástalanság és a megaláztatás súlya alatt szívbénító injekciót adott be magának és öngyilkos lett. A kisfiát nem volt szíve megölni, a többi zsidó családra bízta. Ő túl is élte a fasizmust, és Amerikában élt.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi