Jozefovicz Mátyás (vitéz)

jozefovicz matyas

Római katolikus plébános


Római katolikus plébános volt Vecsésen, a Martinovics téri – ma Erzsébet téri – plébánián. Legnica-n, Lengyelországban született 1952. január 4-én.

Általános és középiskoláit szülővárosában végezte. Érettségi után a wroclavi szemináriumba került, amit 1979-ben végzett el. Egyháztörténelemből diplomázott. Mint káplán szülővárosában kezdte működését, majd Lubawka, aztán ismét Legnica, majd Chojnow következett. Innen került a krakkói Jagello egyetemre, amit 1989-ben muzeológusi szakon elvégzett. Ugyanabban az évben Magyarországra, a kőbányai lengyel templomba helyezték, mivel szoros rokoni szálak fűzték ide.

Édesanyja magyar volt és az évek során többször is járt itt rokonlátogatáson. Kis kitérővel innen került Vecsésre a Martinovics téri plébániára, ahol Hefler Gábor plébános utódjaként 2005-ig, mint plébániai kormányzó szolgálta a római katolikus híveket, Szigetvári Imre Petőfi téri plébános irányításával. A lelkipásztori teendők mellett az ELTE művészettörténeti szakát is elvégezte, majd 2005-ben hazatért Lengyelországba. Sokat tett az Erzsébet téri római katolikus templom és a Halmi telepi Szent Erzsébet kápolna korszerűsítéséért.Az Erzsébet téri Szűz Mária Szeplőtelen Szíve  templom új szárnyasoltárokat, a Szent Erzsébet Kápolna új oltárképet  kapott a lengyel katolikusoktól. Mindhárom oltárképet egy krakkói festőművész festette.

Vecsési működése alatt katolikus csoportokkal gyakran látogatott el Lengyelországba, mivel az ottani működése alatt sok ministránssal foglalkozott, akik közül az évek során 25-en papok lettek, s akik meghívták első papi miséjükre.  Működése alatt Vecsésen évente sok  lengyel csoportot fogadott az Erzsébet téri egyházközség.

A Történelmi Vitézi Rend a magyar-lengyel kapcsolatok ápolásáért vitézi címet adományozott neki. A Magyarország elleni brüsszeli támadások hirére és a magyarok iránti szeretetből kérelmezte és 2012. október 23-án Krakkóban ünnepélyes körülmények között kapta meg a magyar állampolgárságot, jóllehet továbbra is Lengyelországban szolgál.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi