Hatlaczky Ferenc

hatlaczky f

Kajak
Európa-bajnok


(2220 Vecsés Könyök u. 2.)  Vecsésen született 1934. január 17-én és Budapesten hunyt el 1986. szeptember 16-án. Elemi iskoláit Vecsésen, középiskoláit a budapesti Fáy András gimnáziumban végezte.

A Műegyetem elvégzése után gyakorló építészmérnök, és előbb a MÉMOSZ, majd a Budapesti Építők kajakozója lett. Eredményesen versenyzett: tizennégy magyar bajnokságot nyert. 1954-ben a franciaországi Macon-i világbajnokság 10 ezer méteres egyéni számában Magyarország első kajak világbajnoki aranyérmét szerezte. 1956-ban Melbourneben az Olimpián a svéd kajakkirály, Gert Fredriksson mögött ért célba és ezüstérmet nyert, de ezen túl még egy harmadik és egy ötödik helyezést is elért. A Prágai Világbajnokságon 1958-ban két ezüstérmet nyert. A 10 000 méteres versenyt zuhogó esőben rendezték. A rossz látási körülmények miatt eltévesztette a pályát és „utcahosszal” megelőzve a többieket ért a célba, mégis kizárták. Így elesett a biztos világbajnoki aranyéremtől. Egy díszes oklevéllel ismerték el az eredményét.

Európa-bajnokságokon, 1957-ben Gandban 8. helyezett, 1959-ben Duisburgban a kajak Európa bajnokságon aranyérmes. Általában az K-1-es kategóriában, 10 000 méteren indult. Ez volt a fő száma, de rövidebb távon is indult. Miután a versenyzést abbahagyta, Gödön volt kajakedző, majd mérnöki képesítésével és nagy tapasztalatával versenyhajókat tervezett, és az új anyagok felhasználásával ért el sikereket.

Vecsésen a Könyök utca 2. szám alatti szülőházának falán a városi önkormányzat által elhelyezett márványtábla őrzi az emlékét és elért eredményeit.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi