Görög Béla

gorogbela

Festőművész, szobrász


A József Attila Művelődési Ház (2220 Vecsés, Károly utca 1.) , majd nyugdíjba vonulásáig a Bálint Ágnes Kulturális Központ (2220 Vecsés, Telepi út) művészeti vezetője.

Görög Béla és Virág Éva gyermekeként 1956. január 16-án, Budapesten született. Általános iskolai tanulmányait Vecsésen végezte. 1970-ben felvették a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába, de átjelentkezett a Fáy András Közlekedésgépészeti Gimnázium és Szakközépiskolába, ahol érettségi és gépjármű-technikus szakmai képesítő vizsgát tett.  2003-ban a Magyar Művelődési Intézetben közművelődési, majd 2005-ben képzőművészeti kiállítás-rendező szakvizsgát tett. 1975-79 között a Magyar Állami Földtani Intézetnél dolgozott. 1979-86 között az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumban alkalmazták. 1986-99 között az OTP alkalmazottja volt. 1991-től egyéni vállalkozóként reklámgrafikus tevékenységet folytatott. 1994-97 között a Kunhegyesi Nemzetközi Alkotótábor képzőművészeti szekciójának vezetője. 2003-tól a vecsési József Attila Művelődési Ház művészeti vezetője.

Sokoldalúságát és tehetségét Vecsés zenei, művészeti, kulturális életében is jól hasznosította. 1991-ben másokkal együtt megalapította a Gammel József Képző- és Iparművész Kört. 1997-ben hivatásos és amatőr művészek csoportjával megalapította a Periféri-Art Képzőművészeti Stúdiót. 1991-től festményeivel, alkotásaival rendszeresen részt vesz az országos-, helyi-, csoportos-, és egyéni kiállításokon, azok jelentős részének szervezője, kivitelezője. A Derkovits Terem Galéria és a Szegedi Galéria számára számos romantikus realista képet festett, amelyek közül a legismertebb a Soproni Tűztorony, és a Hajók viharban c. festményei.

1994-98 között a Vecsési Tájékoztató Képzőművészeti lexikon és az Izmusok című képzőművészeti sorozatait írta és szerkesztette, s ezzel mintegy folytatta a nagyapja, a szintén Görög Béla újságírói hagyatékát. 1994-2004-ig a Vecsési Kalendárium művészeti rovatvezetője. A Vecsési Munkásotthonban és a József Attila Művelődési Házban számos kiállítás és tárlat szervezése, rendezése, megnyitása fűződik a nevéhez. Ugyanott a saját festményeiből, szobraiból is több kiállítást szervezett.

Kortye Vilmos zenekarában, főként a Dinoszaurusz Bandben dobosként játszott és a mai napig is vannak alkalmankénti fellépései. 2011-ben a Vecsés újratelepítésének 225. évfordulójára írt Fal nem épül ember nélkül c. rockopera dalszöveg írója. Bulejsza Ildikóval kötött házasságából két gyermek született: Ildikó (1978) és Péter (1981).  Vecsésért végzett munkásságát 1999-ben Pro Urbe, 2003-ban Róder Imre díjjal ismerték el. Az Országos Képző- és Iparművészeti Társulatnak is tagja volt, és 1992-től 1998-ig a Kisgalériák Országos Egyesülete elnökségének tagjaként majd elnökeként is végzett közéleti munkát. Művészként a szabadidejében is szobrászattal, művészettel foglalkozik. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi