Fekete Károly (id.)

feketekaroly

Színész-rendező, textilbolt-tulajdonos


Textilbolt tulajdonos, színjátszó, rendező (2220 Vecsés Telepi u. 28.) Jászkarajenőn született 1912. július 12-én és Vecsésen hunyt el 1989. október 30-án.

Eredeti foglalkozása kereskedő volt. Először segédként dolgozott, majd önállósította magát. A Telepi u. 28 sz. alatt a saját házában nyitott szép, gazdag választékú textil üzletet. Mikor az üzletet államosították, az állami vállalat boltvezetőjeként dolgozott a saját boltjában tovább. Nyugdíjazása előtt évekig a régi piactéri textilüzletnek volt a vezetője. Emellett intenzíven foglalkozott a színjátszással. Fiatal kora óta több együttesnek volt a tagja. A legnagyobb sikereit Vecsésen a Jókai Kultúrcsoport megalakításával és működésével érte el, A Fekete Károly – Kiss István – Hrachovina Lajos – Vághy Kálmán legendás négyesben számtalan színdarab szereplője és rendezője, s kiváló versmondó is volt. Büszke volt az orvos fiára, Károlyra, aki Vecsés megbecsült körzeti orvosaként és önkormányzati képviselőjeként öregbítette a család megbecsülését városunkban. Másik fia, László matematikus lett és az első számítógépes programok kialakításában vett tevékenyen részt. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi