Fazekas József (ifj.)

fazekasjozsef3

VHZ MVW elnöke, klarinétművész, fúvóskarmester


(2220. Vecsés, Zöldfa. utca 30.) Budapesten született 1968. június 19-én. Zenei tanulmányait 1975-ben trombitán a Vecsési Önkéntes Tűzoltó Testület zenekarában a nagyapja, id. Fazekas József irányítása alatt kezdte. 1975-től tagja a Vecsési Önkéntes Tűzoltó Testület Fúvószenekarának. 1979-től hangszert váltott és Budai Imre majd Parák János tanítványaként tanult klarinétozni.

Sorkatonai szolgálatát a BM Központi Határőrzenekarban töltötte klarinétosként és szaxofonosként. 1992-ben Felföldi Pál tanítványaként klarinét és szaxofon előadóművészi képesítést szerzett. Folyamatosan részt vett a Vecsési Önkéntes Tűzoltó Testület Fúvószenekara, majd a Vecsési Fúvószenekar munkájában. Édesapja mellet 2. klarinéton játszott a Somogyi Lajos által vezényelt Concerto Harmonico szimfonikus zenekarban is. 2003-ban alapító tagja volt a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület, Musikverein Wetscheschnek (VHZ MVW), amely egyhangú szavazással elnökévé választotta. Vezetése alatt megkereste és egységbe szervezte a vecsési fúvószenészeket. Mind zenei, mind gazdasági, mind humán téren megalapozta az egyesület működését.

A Vecsési Zeneiskola tanáraival együttműködve hangsúlyt fektetett az utánpótlás képzésére, a Vecsési Zeneiskola és a VHZ ütőképes ifjúsági zenekarának létrehozása érdekében. Egyház zenei műveket és hagyományos vecsési sváb dallamokat dolgozott fel, hangszerelt mind az ifjúsági zenekar, mind a VHZ fúvószenekara részére. Szervezője volt és megújítója a régi vecsési zenész hagyományoknak, 2004-től a nemzetiségi táncházaknak. 2004-től az ő vezetésével lett tagja a VHZ a Landesratnak, vagyis a Magyarországi Német Ének Zene és Tánckarok Országos Tanácsa, amellyel együttműködve gyarapította a magyarországi német zenei kultúrát. 2006-ban fúvószenekari karmesteri vizsgát tett. Aktív tagja és szervezője volt a 2006-ban, 2009-ben, és 2012-ben Vecsésen megrendezett Blasertreffeneknek, vagyis a fúvószenei találkozóknak. Vezetése alatt kétszer nyerte meg a VHZ MVW (2009,2012) a Magyarországi Német Fúvószenekarok Országos Versenyét. 2010-ben alapító tagja a VHZ Bavorák Szaxofon Quintetjének, amellyel sikereket értek el mind itthon, mind a határainkon túl is. Együttműködést kezdeményezett és tart fenn, Vecsés testvérvárosainak kulturális szervezeteivel, a Gyergyószárhegyi Művelődési Házzal, valamint a Musikverein. Neuburgveierrel. A nagycsaládot összefogva, szülők, testvérek, unokatestvérek, gyermekek már több alkalommal képviselték Vecsést a Familien Musik rendezvényeken. 2013-ban a Landesrat (Magyarországi Német Ének Zene és Tánckarok Országos Tanácsa) Közgyűlése a Fúvószenekari szekció alelnökévé, az északi régió vezetőjévé választotta. Alapító tagja, alelnöke a Vecsési Borbarátok Egyesületének, amelynek keretén belül számos országos aranyéremmel képviselte a vecsési borászokat. A zene szeretete, a keresztény hit, a nemzeti, nemzetiségi hagyományápolás családjában mindkét lánya által sikeresen tovább él. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi