Fazekas József

fazekasjozsef2

Szabómester, klarinétművész, fúvószenekar-vezető


(2220. Vecsés, Zöldfa utca 30. ) A Szovjetunióban, Baskíriában született 1945. június 21-én, mivel édesanyját málenkij robotra oda hurcolták el. Édesapja id. Fazekas József karmester, fúvószenekar-vezető. Ebben az időszakban rengeteg megpróbáltatás érte a családot (málenkij robot, kitelepítés), három évesen már több országot megjárt, amíg újra Vecsésre jöhetett a család.

Zenei tanulmányait 1953-ban tenorkürtön az Úttörőzenekarban Karai Mátyás irányítása alatt kezdte, majd Lombos Márton tanította klarinétozni. Férfi szabó mesterként dolgozott, de a zene mindig az életének része volt. Megalakulásától tagja a Vecsési Önkéntes Tűzoltó Testület fúvószenekarának, évtizedeken keresztül szóló klarinétosa, majd karmester helyettese is. Tanítványa volt Herrer Pálnak, akit sokoldalú világhírű muzsikusként évtizedeken keresztül a magyar jazz meghatározó alakjaként tartottak számon. Az ő növendékeként tanult meg szaxofonon, harmonikán muzsikálni. Zeneszerzőként is tevékenykedett, számos tánczenei számához Bradányi Iván írt szöveget, melyek többnyire a családi zenekar előadásában váltak slágerekké, de a Magyar Rádió tánczenei szerkesztőségéhez is eljutottak.

1991-ben Felföldi Pál tanítványaként klarinét és szaxofon előadóművészi képesítést szerzett. Első klarinétosa volt a Somogyi Lajos által vezényelt Concerto Harmonico szimfonikus zenekarnak is, amellyel több szóló darabot is játszott. 1994-ben édesapja halála után a Vecsési Fúvószenekar tagsága zenei vezetőjévé, karmesterévé választotta. 1996-ban tevékenységét Vecsés Nagyközség elismerő oklevéllel jutalmazta. A hagyományokat folytatva sikeresen dolgozott 2000-ig, lemondásáig.

2003-ban alapító tagja volt a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület, Musikverein Wetscheschnek, amely a zenei vezetőjévé választotta. Aktív tagja volt a 2009-ben Nagymányokon, és 2012-ben Vecsésen országos versenyt nyert Musikverein Wetscheschnek. 2012-ben a Landesrat a magyarországi német zenei kultúra terén több évtizeden keresztül kifejtett áldozatos munkájáért Josef Gungel életműdíjban részesítette.

2013-ban hatvan éve, hogy folyamatosan tagja a vecsési fúvószenei életnek, és a zenekar második klarinét szólamán segíti az ifjúság nevelését, tanítását. Példamutató emberi és zenei munkássága által a közösség elismert muzsikusai közé tartozik. A zene szeretete, a keresztény hit, a nemzeti, nemzetiségi hagyományápolás fiai, unokái által sikeresen tovább él.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi