Eötvös Mihály

kikicsodaprof2

Iskolaigazgató


Polgári iskolaigazgató (2220 Vecsés Árpád u. 6.) Tinnyén született 1870-ben és Vecsésen hunyt el 1944. augusztus 5-én.

Tanítói és tanári diplomáját Budapesten szerezte. Vecsésen a mai református parókia eredetileg a Horváth család tulajdona volt. Vecsés elöljárósága ezt az épületet bérelte egy ideig a felsőtelepi elemi népiskola részére, mivel a református parókia egykori épületében kezdte a tanítást a Felsőtelepi Elemi Népiskola. Miután a Petőfi téren az iskola felépült, Eötvös Mihály egy ideig még az Árpád utca 6. számú épületben lakott. 1917 őszén azonban a református gyülekezet parókia céljára megvásárolta a harangláb melletti ingatlant és a tanító a Petőfi téri iskola épületében kapott átmeneti szállást.

1925-ben Cservinka Jenővel megszervezték a helyi Polgári Fiúiskolát, amelynek 1925-1936-ig ő volt az első igazgatója. Tevékeny társadalmi életet élt. Megalakítója volt az iskola 922. sz. Kinizsi cserkészcsapatának, amelynek 1927 és 1936 között az elnöke volt. Az 1932-ben megalakult Vecsési Sport Club társelnöke, 1930-1931 között a hadirokkantak egyesülete (HONSZ) helyi csoportjának elnöke, a Közművelődési Kör elnöke, később választmányi tagja. Több tanügyi és szépirodalmi tanulmányt írt. A nyugdíjazásakor az őt megillető végkielégítést a háborús viszonyok miatt előre, egy összegben felvette, de a pénz 1944-re elfogyott. A legnagyobb nélkülözések közepette halt meg Vecsésen, 74 éves korában.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi