Dobrovitz József (id.)

dobrovitz j

Agrármérnök, TSZ elnök


(2220 Vecsés Jókai u. 26.) Vecsésen született 1939. november 28-án.

Édesapja elvesztése miatt már gyermekfejjel a szülei földjén gazdálkodott és a megtermelt zöldségfélét és savanyított árut Ferencvárosban és főként a Haller piacon értékesítette a család. Ezüstkalászos tanfolyamot végzett Csonti-Szabó Istvánnál, akit tanítómesterének tart. Katonai szolgálatát Jutason teljesítette, s mire leszerelt, és hazaért, az erőszakos téeszesítés minden vagyonukat kollektivizálta. Új életet kellett kezdeni.

A TSZ megalakulása után leérettségizett, és technikus vizsgát tett. Az Ezüstkalász TSZ-ben előbb brigádvezető, agronómus és elnökhelyettes, majd a Zöld Mező TSZ tagsága elnökének választotta. Az 1970-es évek elején a vecsési téeszekből összevont, és később az üllői TSZ-t is integráló, hatalmas határú Ferihegy TSZ elnöke lett. Az egyesülés körüli feszültségek után a Ferihegy TSZ-t a legjobb hazai szövetkezetek közzé vezette fel. A TSZ megszűnése után a Ferihegy Rt. igazgatója, majd vállalkozó lett. Csonti-Szabó István biztatására már az egyesült vecsési termelőszövetkezetek idején elvégezte Mosonmagyaróvárott a Mezőgazdasági Egyetem marketing szakát.

Az ő vezetése alatt épült ki a Ferihegy TSZ nagy központja, a savanyító üzem, megtörtént a Gazdakör teljes modernizálása, a Falusi Nemzetiségi Óvoda újjáépítése és az 1. sz. (Falusi) Általános Iskola bővítése. Támogatója volt a német nemzetiségi hagyományok ápolásának, a honismereti körnek, a tánccsoportnak és zenekarnak, a Falusi Általános Iskolának, a német nemzetiségi identitás újjáélesztésének. Fiával, ifj. Dobrovitz József fogathajtó csapatvilágbajnokkal, lányával Osztertagné Dobrovitz Magdolnával, és másik fiával, Dobrovitz Tamással és a Vecsés SE fogathajtó szakosztályában versenyző unokáival működteti a Vecsés és Üllő között általa alapított, a tulajdonát képező, számos pontszerző fogathajtó és lovas versenynek helyet adó versenypályát és lovassport komplexumot, amely Dobrovitz Lovasfarm néven vált ismertté. Nyugdíjas éveinek egy részében jóllehet Hévízen élt, de a Vecsésen működő Dobrovitz Kft. munkáját továbbra is ő irányította.

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi