Demeter Zoltán László

demeter zoltan l

Tanár, újságíró, szerkesztő

Az erdélyi Parajdon született 1945. október 1-én. 1963-ban Szovátán érettségizett. A Székelyudvarhelyi Tanítóképzőt 1965-ban végezte. A Marosvásárhelyi Tanárképző Főiskolán magyar-román szakos diplomát szerzett, ezt kiegészítve elvégezte a Kolozsvári Babes-Bólyai Egyetem magyar nyelv és irodalom szakát és posztgraduális újságíró képzésben részesült. 1971-1983-ig a Csíkszeredai Hargita című napilap újságírója. 1983 és 1987 között Csíkszeredában iskolaigazgató, tanár, majd a Hargita Népe szerkesztője.

1990-ben áttelepült Magyarországra, és Vecsésen él. 1991-1994-ig a Pesti Hírlap munkatársa, majd ennek megszűnése után a Vasárnapi Hírek és az Esti Hírlap szerkesztője, olvasószerkesztője. Az 1991-ben megjelent Vecsési Tájékoztató felelős szerkesztőjének őt kérték fel és kilenc éven át olvasmányos kiadvánnyá fejlesztett a VT-t.

1992-ben DZL-Kiadó néven egyszemélyes vállalkozást indított, amely húsz év alatt több mint ötven könyvet adott ki, elsősorban helytörténeti, irodalmi alkotásokat, elsőkönyves szerzőket avatott, sorozatokat teremtett. A DZL-Kiadó keretében szerkesztette a Vecsési Kalendáriumot, majd a helytörténeti szempontból értékes Vecsési Füzetek sorozatot, amely sajnos két szám után anyagi okok miatt abbamaradt. Ő adta ki Orosz Károly: Nehéz örökség című helytörténeti munkáját (1993), a Somogyi Lajos által írt Vecsési életrajzi lexikont és eseménytárt (1995). Első könyvéhez (1993) és további két kötethez segítette G. Ferenczy Hannát (Ellenfényben, Holdudvar, Ma kék a hold), de neki köszönhető d'Elhougne László: Alkalmi rokon (1998), Szigetvári Imre: Verses füzeteinek  (1998-2011) megjelentetése is. 1999-ben, két nyelven adta ki a Frühwirth Mihály által szerkesztett Historia Domus Vecsésiensis c. könyvet, majd később a Hadifogoly naplót, valamint a vecsési dr. Fodor Etelka által szerkesztett Magyar Orvosírók és Képzőművészek  antológiáit.

A vecsési vonatkozású könyveken kívül Ecser, Maglód, Kistarcsa és Monor néhány kiadványának szerkesztésében is közreműködött, s néhány iskolai évkönyvet is kiadott. Tíz éven át volt a monori Szterényi József Szakközépiskola és Szakiskola magyar tanára. 2007-től nyugdíjas, és visszavonult a közéletből. 

(2220 Vecsés Mária u.) 1911. július 25-én született Budapesten és Vecsésen hunyt el 2001. szeptember 11-én. Híres pedagógus családból származott. Édesapja Kiss Márton tanító és édesanyja Csorba Ida tanítónő, aki Táncsics Mihály unokája volt. Gyermekkorától Vecsésen élt és ő is tanító lett. A Falusi Általános Iskolában öt évtizeden át tanított, és gyermekek ezreit nevelte tisztességre, becsületre, hazaszeretetre. Áldozatos munkáját Vecsés Nagyközség Önkormányzata 1994-ben Vecsés Díszpolgára cím adományozásával ismerte el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi