Fazekasné Gombár Mónika

gombarmoni 

Német nyelvtanár, tolmács, fordító, kulturális manager 

 

 Kárándi Júlianna és Gombár József gyermekeként Budapesten született 1974. október 9-én. Általános iskolai tanulmányait 1989-ben a Falusi Általános Iskolában, Vecsésen fejezte be. Ezzel párhuzamosan második osztályos korától a Vecsési Zeneiskola, negyedik osztályos korától a Monori Zeneiskola B tagozatos zongora szakán folytatott tanulmányokat.

 1984-ben a Pedellus és a diákok c. zenés gyermekopera főszereplője, 1991-ben Csepelen a "Ki mit tud?" zongora kategória, és 1992-ben a vecsési "Ki mit tud?" musical-ének kategória nyertese. 1990-ben a Goethe Institute nyári ösztöndíjasaként Németországban fejleszthette nyelvismeretét. Gimnazistaként az Aranytíz Musical Stúdió diákja volt. 1993-ban a Budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumban német nyelvből kitűnően érettségizett és ezzel felsőfokú német nyelvvizsgát kapott, angol nyelvből pedig középfokú állami nyelvvizsgát tett. A Német Nemzetiségi Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen a 2. helyezést ért el, s így felvételt nyert az ELTE német bölcsész szakára.1997-ben a német nyelvtanároknak Bonnban szervezett továbbképzésen a helyi egyetem ösztöndíjasa.

 1998-ban a TV2 Kifutó című énekes tehetségkutató verseny elődöntőjének nyertese, a gálaműsor énekese volt. Énektanáránál, Sík Olgánál magánéneket és hangképzést tanult. Ugyanebben az évben az ELTE német bölcsész szakán középiskolai német nyelvtanár és kulturális menedzser diplomát szerzett. 1998-ban a Vecsési Falusi Általános Iskola német tanára, 1998-2004 között pedig a Juventus Nyelviskola német és angol nyelvtanára. 2000-2001-ben a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán a német nyelvtanár jelölteknek stilisztikát tanított.2001-2004 között a forgalomirányítás-technika tervezését és gyártását végző Signalbau-HuberGmbH-nál megbízásos tolmács, majd 2004-től azElanCNC GmbH-nál marketingvezető,és igazgatói asszisztenskénta vállalati ügyfelekkel a kapcsolattartásban, tolmácsolásban, fordításban látott el kiemelt feladatokat. 2008-tól a Mark Consulting Kft-nél építőipari szálloda-kivitelezési projektasszisztensként, tolmács és fordítói munkakörben folytatta életpályáját.

 1998 óta a Kulturverein Vecsés tagja. 1998-2002 között a Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselője. 1993 óta a Wetschescher Nachtigallen Kórus vezetője és karnagya. Meghatározó szerepe volt abban, hogy az MTV-1 Unser Bildschirm c. német nemzetiségi kulturális műsorában rendszeresen szerepel a Wetschescher Nachtigallen kórus. 2001-ben az ő szerkesztésében jelent meg aWetschescher Nachtigallen és a Vecsési Hagyományőrző Zenekar (VHZ) közös CD-je. Ugyanabban az évben az országos német nemzetiségi kórusminősítőn a Wetschescher Nachtigallen-nel nyerte a legjobb női karnak járó vándorserleget, háromszor az Arany Rozmaring díjat, majd háromszor Kitüntetéses Aranyat kapott, 2013-ban pedig az Interkultur Nemzetközi Kórusverseny folklór kategóriájában ezüst IV. fokozattal díjazta őket a világhírű szakemberekből álló nemzetközi zsűri. A Magyar Rádió 2004-ben felvételt készített az etyeki katolikus templomban a kórus által adott hangversenyről. A Kulturverein szervezésében, Vecsés városi és nemzetiségi ünnepségein, kulturális alkalmain, Rheinstetten Szent Márton napi búcsúján, a hadifogoly miséken és a kitelepítési megemlékezéseken, valamelyik helyi katolikus templomban évente megtartott karácsonyi koncerteken, a Mindenki karácsonyán a Szent István téren és a Vecsési Káposztafeszten (Krautfest) állandó fellépőnek számít a nívós énekkar.

 2012-ben a Duna Tv Ízőrzők c. műsorában is szerepeltek. 2012 óta a WAT (Vecsési Amatőr Színtársulat) tagja. A Jókai utcai Szabadtéri Színpadon a Fal nem épül ember nélkül c. rockopera dalszerzőjeként, főszereplőjeként, énektanáraként őt is nagy tapssal ünnepelte az igényes vecsési közönség. A Neue Zeitung, a Vecsési Tájékoztató és a Vecsési kalendárium több írását közölte. 2003-ban Vecsés Város Kultúrájáért emlékplakettel ismerték el a településért végzett munkáját. 2004-ben a Fiatalok a Magyarországi Etnikai és Kisebbségi Kultúráért állami kitüntetést kapta meg. Férje Fazekas Tibor, esztergályos. Két gyermekük van: Fanni Kitti (2004) és Liza Panna (2009). Szabad idejében énekel, zenét szerez, motorozik, színházba, úszni, vagy kirándulni jár a családjával.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi