Brunner József

brunner jozsef

Vállalkozó, zenekarvezető

A Brunner és Brunner Bt. savanyúságkészítő- és forgalmazó családi vállalkozás egyik vezetője, a közkedvelt Brunner Zenekar névadó vezetője és trombitása volt. (2220 Vecsés Ady Endre utca 69.)

Brunner József és Kenedi Anna gyermekeként, Budapesten született 1965. március 7-én. Általános iskolai tanulmányait Vecsésen az 1. sz. Általános Iskolában végezte el. Budapesten a 13. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézetben 1982-ben autószerelő szakmunkásvizsgát tett, majd 1986-ban a Fáy András Közlekedésgépészeti Szakközépiskolában leérettségizett.

1975-ben kezdte a zenei tanulmányait trombitán a Vecsési Önkéntes Tűzoltó Zenekarban Fazekas József karnagy irányításával. 1977-1979-ig Nagy János nyugállományú katona karmesternél folytatta trombita tanulmányait. 1980-1987 között a Fővárosi XIX. kerületi Állami Zeneiskolában Kelényi Tibor tanár úrnál és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola trombita tanáránál, Kirsch Jánosnál bővítette trombita ismereteit. További egy évig Borszt Rudolfnál a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanáránál is tanult. 2006-ban sikeresen befejezte a Landesrat által szervezett fúvószenekari karmester-képző kurzust. A Vecsési Hagyományörző Zeneegyesület Musikverein Vecsésnek a megalakulása, tehát 2003 óta tagja és kottatárosa, majd 2008-tól az elnökhelyettese. A VHZ-val számos belföldi és külföldi fellépésen, koncerten eredményesen szerepeltek. 2009-ben és 2013-ban megnyerték a hazai sváb fúvószenekarok Landesrat által szervezett országos versenyét. Már gyerek zenészként is alapított kisebb zenekarokat. Először csak a saját szórakoztatásukra, majd később felléptek az iskolai ünnepségeken. A középiskolában már komolyabb zenekar alakult, amelynek ő volt a vezetője. Egy diák tánccsoportnak játszottak és elkísérték őket a fellépéseikre is. A nagyobb áttörés a katonai szolgálat alatt történt, amikor a Zalaegerszegi Helyőrségi Fúvószenekar első trombitása volt. Leszerelése után alakította meg Újvári Zoltánnal, Polyovka Józseffel és Brunner Mátyással a vecsési Brunner Zenekart.  Később még két pesti srác csatlakozott hozzájuk, és 1987 nyarán először léptek fel a Gazdakőr udvarán. 1987-től a Vecsési Német Nemzetiségi Hagyományörző Tánccsoportnak szolgáltatták a talp alá valót egészen a tánccsoport 2013. évi megszűnéséig. Velük sok belföldi és külföldi közös szereplésük volt, de rajtuk kívül minden vecsési tánccsoporttal együttműködtek.

A Brunner Zenekar megkapta a Vecsés Kultúrájáért kitűntetést, melynek tagjai 2013-ban: Brunner József trombitás és énekes, Újvári Zoltán klarinétos, szaxofonos és énekes, Liebe Viktor harmonikás, Zehetmayer József tenorkürtös és harsonás, Bélavári Miklós tubás és basszusgitáros, Pfeffer Tamás trombitás, és Kiss Sándor dobos.  A régi csapatból tehát már Újvári Zolival csak ketten zenélnek, de a zenekar pályafutása így is töretlen. Vecsés kultúrájáért és a nemzetiségi hagyományok ápolásáért végzett munkásságát 2012-ben Róder Imre díjjal ismerték el. Fejes Krisztinával kötött házasságából két gyermekük született: Alexandra Anna (1994), aki gimnáziumi tanuló és a Vecsési Zeneiskola fuvola tanszakának tanulója, és Bence (1995), aki a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola harmonika tanszakának és a Vecsési Zeneiskola harsona tanszakának a tanulója.

2018 márciusában, 52 éves korában Brunner József tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi