Brindzik László

kikicsodaprof2

Szobrászművész

(2220 Vecsés Deák Ferenc u. 3.) 1925. június 25-én Vecsésen született és itt is hunyt el 2007-ben. Az elemi iskola elvégzése után édesapja lakatosinasnak adta. Már felszabadult lakatossegéd volt, amikor pályát változtatott, és kőfaragó, kőszobrász lett. Wágner Ferenc és Kuzmányi Viktor kőfaragóknál tanulta ki a szakmát.

A Budapesti Iparrajz Iskolában (később Képzőművészeti Gimnázium) tanult és Kisfaludy Strobl Zsigmond mellett is dolgozott. A Képzőművészeti Vállalat dolgozójaként részt vett Budapest sok épületének helyreállításában, megújításában. Ez nagymértékben gátolta művészi kibontakozását. Otthagyta a vállalatot, és nagy nehézségek közepette építette fel aprócska műtermét, ahol végre megkezdhette önálló alkotó tevékenységét. Számtalan szobrot készített. Egyik legszebb alkotása Hámori Katalin légikisasszony síremléke. A későbbiekben ez a szobor sok megrendelést hozott neki: síremlékekre, szobrokra, kisplasztikákra, érem és plakett készítésére. Tagja volt a Képzőművészeti Alapnak.

Számtalan kiállításon vett részt, amelyek szép erkölcsi és anyagi sikereket eredményeztek. Köztéri szobrai közül említést érdemel a Budapest, Kun utcai kápolna Mária-szobra, amelyet carrarai márványból készített (1968), a budapesti, Farkasréti temetőben Hámori Andrea márványból készített síremléke (1973), és Vecsésen a Téhöly féle vendéglőből kialakított Művelődési Ház részére készített József Attila bronz domborműve (1975).

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Joomla Extensions powered by Joobi