Brindzik László

Brindzikkép

szobrászművész

(2220 Vecsés Deák Ferenc u. 3.) 1925. június 25-én Vecsésen született és itt van hunyt el 2007-ben. Az elemi iskola az adatok után édesapja lakatosinasnak adta. Már felszabadult lakatossegéd volt, a pályát választott, és kőfaragó, kőszobrász lett. Wágner Ferenc és Kuzmányi Viktor kőfaragóknál tanulta ki a szakmát.

A Budapesti Iparrajz Iskolában tanult és Kisfaludy Strobl Zsigmond mellett dolgozott. A Képzőművészeti Vállalat munkatársai a budapesti sok épületének helyreállításában, megújításában. Ez nagymértékben gátolta művészi kibontakozását. Otthagyta a vállalatot, és nagy nehézségek közepette építő fel aprócska műtermét, ahol a megkezdhette önálló alkotó tevékenységét. Számtalan szobrot végzett. Egyik legszebb alkotása Hámori Katalin légikisasszony síremléke. A földiekben ez a szobor sok megrendelést hozott meg: síremlékekre, szobrokra, kisplasztikákra, érem és plakett készítés. Tagja volt a Képzőművészeti Alapnak.

Számtalan kiállításon vett hozzá, adja meg a számokat. Köztéri szobrai kell említési érdemel Budapest, Kun utcai kápolna Mária-szobra, a carrarai márványból, (budapesti, Farkasréti temetőben) Hámori Andrea márványból, síremléke (1973) bronz domborműve (1975).

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi