Borbély Décsi Tekla

kikicsodaprof2

Zongoratanárnő

(2220 Vecsés Berzsenyi u. 4.) Székesfehérvárott született 1912. február 27-én és Vecsésen hunyt el 1997-ben. Budapesten laktak és ott is érettségizett. 1933-1937 között a Liszt Ferenc Zeneakadémián zenepedagógiát, metodikát és zongorát tanult. 1945-1951-ig az Országos Mozgóképvizsgáló Bizottság zeneszakértője.

Mivel édesapja a II. világháború előtt hadbíró ezredes volt, 1951. július 7-én az egész családot – sok tízezer budapesti polgár és értelmiségi családdal együtt, - mert úgymond „kiszolgálták a Horthy érát” - mindenétől megfosztották, szabadságában korlátozták és kitelepítették Besenyőtelekre. Budapesti lakásukba kommunista káderek költöztek, mint a többi magyarországi kitelepítő táborokba száműzött emberek lakásaiba is. Sztálin halála után 1953 júliusában a Nagy Imre kormány által hozott intézkedések a táborokat felszámolták, de ezután sem térhettek vissza Budapestre. A zongoratanárnő a táborok felszámolása után csak nagy kerülővel, 1954. február 13-án jutott el Vecsésre.

Az áldott lelkű Borbély Décsi Tekla alkalmi zongoratanításból tartotta fenn magát. Mikor megalakult a Monori Állami Zeneiskola, a vecsési tagozathoz felvették zongoratanárnak, ahol a nyugdíjazásáig, 1979-ig tanított. 1954-től a református gyülekezet megvált indulatos kántorától, és Borbély Décsi Tekla lett a vecsési református gyülekezet új kántora. Három évtizeden át hűséggel és keresztyén hittel szolgálta a református közösséget és a Krisztus ügyét. Nagyon megszerette őt a gyülekezet, aki a református alkalmak mellett Vecsés zenei életében is letette névjegyét, jóllehet tudta, hogy kitelepítettként sokáig megfigyelték. Tény azonban, hogy a korszak társadalmi korlátai, az egyházakra és - a munkahelyek által - a hívekre nehezedő politikai nyomás, nem utolsó sorban a rendszer által meggyengített családok, és a diktatúra által megfakított keresztyén hit miatt a vecsési református gyülekezet is meggyengült. Majd Czövek Olivér Vecsésre kerülésével kap új lendületet a református misszió. Borbély Décsi Tekla több mint egy évtizeden át hűséggel segítette Czövek Olivér lelkipásztor gyülekezeti munkáját is, majd 1982-ben hosszú keresztyén szolgálat után az idős kántor asszony elköszönt a hívektől. 85 éves korában, 1997-ben hunyt el és a vecsési temetőben nyugszik.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi