Farsangi fánk recept

Ha tetszik a recept, le is töltheted, ide kattintva!

courtesyofcruisewiseHozzávalók:

70 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
1 tojás
3 tojássárgája
7 dkg olvasztott vaj
1/2 dl rum
3 dl tej
3,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál vaníliakivonat
1 narancs reszelt héja

A sütéshez: kb 1 liter olaj
A tálaláshoz: lekvár

Elkészítés:

 A lisztet dagasztótálba tesszük. Beletesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük a meglangyosított tejjel. Hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson.

 Hozzáadjuk a többi alapanyagot, majd jól kidagasztjuk. Langyos helyen, letakarva 40 percig kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 6 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat belőle. A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk, mindezt addig folytatjuk amíg a tészta el nem fogy. Körülbelül 30 db fánk lesz belőle.

 Letakarva fél órán át pihentetjük őket. Nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk, legalább kétujjnyi magasan legyen benne. Kis lángon sütjük (nekem 6 fokozat van és ebből a 2-at használtam hozzá) a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad. Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal, és a lyukkal lefelé tesszük az olajba őket. Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percig, majd a másik oldalukra fordítva, fedő nélkül is ennyi ideig.

 A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk. Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk, lekvárt adunk mellé.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!



catchme refresh

Joomla Extensions powered by Joobi

Kategóriák